Novinka v Techmanii: Vyzkoušet si můžete 3D tisk

Seznámení se sci-fi technologiemi na vlastní kůži mohou nově zažít návštěvníci plzeňského Techmania Science Center. Zdejší dílny totiž nabízejí workshop, ve kterém se pracuje s 3D tiskárnami. Během hodinového programu se lidé dozvědí základní informace o fungování 3D tiskáren a vyrobí si přívěsek na klíče a jednoduchý prstýnek.

„Pracujeme s ekologickým plastem. Je to struna, která je v cartridgi. Tavná hlava ji ve vrstvách nanáší na podložku," vysvětlila přímo u tiskárny edutainerka Klára Kořenková. Vzápětí na počítači otevírá speciální program, ve kterém jsou přednastavené tři malé modely: dinosaurus, srdíčko a škodovácký znak. Lidé pracují ve dvojicích a každý si vyrábí svůj kousek. „Ženy lákají především srdíčka, lidé ze Škodovky jsou nadšeni okřídleným šípem," prozradila edutainerka zkušenosti z prvních workshopů.

Vytištění jednoho přívěsku trvá zhruba patnáct minut. V mezičase Klára Kořenková vypráví zajímavosti a novinky ze světa 3D tisku. Říká, kde všude nalézá své uplatnění, a to nejen v technice, ale především v medicíně. „NASA se touto technologií také zabývá a plánuje tisknout jídlo pro astronauty na oběžné dráze," dodává Klára Kořenková.

Ve druhé části workshopu si lidé zkusí více práce s počítačovým programem, ze kterého vybírají design prstýnku a upravují si jej podle svých představ. Podle Kláry Kořenkové může být tato část zajímavá pro snoubence, kteří by si chtěli vyrobit netradiční snubní prstýnky.

Workshopy na 3D tiskárny jsou v nabídce Techmanie od března a už přilákaly jak rodiny s dětmi, tak i skupinku zaměstnanců Škodovky. Na programu jsou vždy sudý kalendářní týden a jsou vhodné pro návštěvníky od 11 let.

Výchozí surovinou nové metody 3D tisku je kapalná pryskyřice, která po osvitu ztuhne

Výchozí surovinou nové metody 3D tisku je kapalná pryskyřice, která po osvitu ztuhne

Více informací zjistíte na stránkách Techmania Science Center

Spustit audio