Novou metodu odvykání kouření si mohli vyzkoušet zájemci ve stodské nemocnici

7. duben 2017

V nemocnici ve Stodu na jižním Plzeňsku proběhl pilotní projekt Odvykání kouření, který využívá princip takzvané biorezonance. Ten je alternativou k jiným odvykacím kůrám, jako jsou tablety nebo náplasti. Projekt Odvykání kouření podpořil Plzeňský kraj, který na něj přispěl dotací 140 tisíc korun. Pilotní studie se zúčastnilo skoro 40 lidí.

„Tato metoda by měla pomoci kuřákům překonat abstinenční příznaky, které mají poté, co vysadí cigaretu. Samozřejmě v momentě, kdy dostávají nikotin z nějakých preparátů, které užívají, ať už jsou to tablety nebo náplasti, pořád přetrvává působení látky, na které jsou závislí.“ vysvětluje ředitel stodské nemocnice Alan Sutnar.

Na vyšetření se musí účastník dostavit na lačno. Před procesem vykouří svoji poslední cigaretu, ze které si následně personál odebere vzorek a podle něj nastaví přístroj. Samotné vyšetření je bezbolestné. Pacient se položí na lehátko a sestra mu během hodinové terapie přikládá elektrody na různá místa po těle.

Do pilotní studie ve stodské nemocnici se přihlásila i Renata Flimelová. O metodě biorezonance kdysi četla, a když se dozvěděla, že nemocnice rozjíždí projekt na odvykání kouření zdarma, řekla si, že se přihlásí. Bez problémů prošla všemi vyšetřeními, a na vlastní kůži zažila i nepříjemné projevy abstinenčních příznaků.

„Byla jsem upozorněna, že bych mohla být více unavená, ospalá a že budu muset hodně pít, abych z těla dostala toxiny. Cítila jsem se trošku slabší. Byla jsem zvyklá přijít domů a dát si cigaretu, chuť jsem měla. Nejintenzivnější to bylo první dva měsíce,“ popisuje paní Flimelová.

Metoda svojí úspěšností zatím nad ostatními postupy vítězí

Výsledky studie mají pozitivní efekt, shrnuje opět Alan Sutnar: „Zatím se studie zúčastnilo 38 lidí. Nekouří osm lidí, což je 21 procent, dalších 12 zúčastněných omezilo kouření na polovinu, to je 31%. Ve finále měla biorezonance pozitivní efekt v 52 procentech. Když si srovnáme standardní metody, které jsou nabízeny pacientům, například preparáty, které polykají nebo náplasti, jež si lepí, tam je úspěšnost kolem sedmi procent.“

Stodská nemocnice chce účastníky studie sledovat celý rok a výsledky bude posuzovat i podle krevních vzorků. Pokud stodská nemocnice získá další finanční podporu od Plzeňského kraje, chce metodu nabídnout i dalším lidem, kteří se už teď hlásí.

autoři: mkl , jik
Spustit audio