Nový DAB+ vysílač MDR má pokrýt signálem Krušné hory

28. červenec 2023

Signál digitálního rádia DAB+ v Krušných horách, v němčině Erzgebirge, má v budoucnu vylepšil nový vysílač Olbernhau. Do koordinace ho poslal veřejnoprávní rozhlas MDR. Maximální vyzářený výkon má být 10 kW, konečně hodnota může být pochopitelně nižší. Stejně jako ostatní lokality by i tento vysílač fungoval na kanálu 9A.

Čtěte také

Na koordinaci nového vysílače upozornil začátkem června portál Satelifax. Smyslem této lokality má být pokrytí oblastí Marienberg a Seiffen. Po celém Sasku je v současné době v provozu celkem patnáct vysílačů multiplexu MDR Sachsen. Příjem sítě je možný i na řadě míst Čech. Velký přesah na naše území má zejména vysílač Neustadt / Unger. Zájemci v dosahu tohoto multiplexu mohou na kanálu 9A ladit programy veřejnoprávního rozhlasu MDR určené pro Sasko.

Rozhlasová síť obsahuje konkrétně stanice MDR Sachsen, MDR Sachsen Extra, MDR Jump, MDR Kultur, MDR Sputnik, MDR Aktuell, MDR Klassik, MDR SchlagerWelt a MDR Tweens. Zbývající kapacita je vyhrazena pro elektronického programového průvodce (EPG) a dopravní informace TPEG. Několik let vysílalo v této síti i privátní oldies rádio R.SA, které však po startu saských regionálních multiplexů tuto nabídku opustilo. Mohlo tak posluchačům nabídnout i místní odpojování.

autor: lukpo
Spustit audio

Související