Nový hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták: Teď přidám otáčky

18. únor 2022

Projekty na kraji fungují jako dobře rozjetý vlak. Snažíme se v nich pokračovat a nechceme, aby tato politická změna měla negativní vliv na občany, řekl ve vysílání nový hejtman.

Rudolf Špoták, nový hejtman Plzeňského kraje z Pirátské strany, byl hostem vysílání Českého rozhlasu Plzeň. Mluvil třeba o tom, jak se dostal k politice a jaký vztah má ke sportu. Svou dosavadní kancelář opouštěl se slzou v oku, a to díky skvělým kolegům a tomu, co se v oblasti sociálních věcí podařilo. Jako podnět ve své nové funkci vnímá i komentáře občanů na sociálních sítí. „Kritika se má poslouchat, i když někdy jde jen o útoky,“ poznamenal.

Rudolf Špoták absolvoval gymnázium, vysokou školu nedokončil. „Chtěl jsem se pustit do profesní kariéry,“ vysvětlil. Dlouho aktivně hrál fotbal a 17 let byl dokonce rozhodčí. „Teď už na týmové sporty bohužel nemám čas,“ řekl.

Chtěl jsem něco změnit

Nový hejtman také popsal své začátky v komunální politice. „Politika začíná v hospodě s kamarády tím, že prostě chcete něco změnit,“ vyprávěl. „První záchvěv byl v roce 2006, kdy jsem kandidoval do zastupitelstva za Nezávislé v Domažlicích, tehdy to nedopadlo. V roce 2018 před komunálními volbami mě oslovil Viktor Krutina, který kandidoval za Pirátskou stranu v Domažlicích. O této straně jsem moc nevěděl, vyjma toho úspěchu v roce 2017 při volbách do poslanecké sněmovny. Tehdy se piráti prvně dostali do zastupitelstva Domažlic.“

V Plzeňském kraji je podle Špotáka spousta projektů, které je potřeba dotáhnout do zdárného konce. „Třeba stavba západního okruhu, aby byla dokončena včas a aby to stálo co nejméně navíc. Podařilo se také získat dotaci na rekonstrukci a dostavbu pavilonu v Domu sociálních služeb v Kralovicích, které jsem jako náměstek prosazoval,“ vyjmenoval. A jestli chce něco zásadního změnit? „Chtěl bych, aby občané více znali svého hejtmana."

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio