Nový jízdní řád Českých drah zrychlí dálkovou dopravu na západě Čech

23. listopad 2017

Nejvíc změn bude v dálkové dopravě. Nové expresy zrychlí spojení z Prahy do Plzně, Mariánských Lázní, Chebu a Domažlic. Žádné spoje dráhy v regionu neruší.

Změny začnou platit s novým jízdním řádem Českých drah od 10. prosince a nejvíce se dotknou cestujících na trati mezi Plzní a Prahou. Nová expresní linka pojmenovaná Západní expres bude jezdit bez zastávky mezi Prahou a Plzní každou hodinu. Denně pojede z Prahy do Plzně až 31 párů vlaků.

„Teď jezdí vlaky každou hodinu. S novým jízdním řádem se zdvojnásobí a každou hodinu pojedou dva rychlíky. Rychlý a pomalý segment. Pomalý segment bude trochu delší než ten současný, protože zastavuje v Rokycanech, Hořovicích, Kařezu, Berouně a na Smíchově. Rychlý segment staví jen na Smíchově a potom už pouze projíždí,“ uvedl Vladimír Kostelný z Regionálního obchodního centra Českých drah v Plzni.

A právě díky Západnímu expresu se i cesta mezi Plzní a Prahou zrychlí, řekl člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán: „Expresy pojedou z Prahy do Plzně nonstop, což jistě cestující ocení, protože cesta ze Smíchova do Plzně bude na hraně jedné hodiny 18 minut.“ O zhruba čtvrt hodiny se zkrátí i cesta mezi Prahou a Chebem. Další změnou je, že pro cestování Pendolinem mezi Prahou a Plzní už nově nebude potřeba povinná místenka.

Pohodlně a rychle až do Německa

Z Plzně bude Západní expres pokračovat ve dvou směrech, do Chebu a přes Domažlice do Mnichova. A také na trati z Prahy do Mnichova přibydou nové spoje. „ Na mnichovské lince Západního expresu zvyšujeme počet spojů ze čtyř na sedm. Nově rychlíky, které jedou na lince Západního expresu z Prahy do Mnichova, budou stavět v Holýšově,“ doplnil Michal Štěpán.

Změnám v dálkové dopravě se musely přizpůsobit i regionální vlaky. Podle Vladimíra Kostelného z Regionálního centra Českých drah musí s většími změnami počítat cestující i na trati Plzeň - Klatovy. „Přibyly tam rychlíky, které budou jezdit do Klatov ve dvouhodinovém taktu s tím, že tři pojedou až do Železné Rudy. A protože změny byly dost rozsáhlé, musely se jim přizpůsobit i osobní vlaky,“ vysvětlil Kostelný.

Další změnou v regionální dopravě je to, že na trati z Plzně do Domažlic pojedou nově vlaky až do zastávky Domažlice město. Přibyde také jeden posilový spoj na trati z Plzně do Nýřan a zpět. Rychlíky mezi Plzní a Mostem převezme kompletně soukromý dopravce. „Nově bude celou linku provozovat společnost GW Train Regio,“ potvrdila Marcela Benediktová z firmy POVED, která je organizátorem veřejné dopravy v Plzeňském kraji.

Ceny jízdného zvýší České dráhy jen o koruny, v průměru o dvě procenta.

autoři: čer , jik
Spustit audio