Nový pavilon jazyků bude mít Gymnázium Františka Křižíka v Plzni

26. březen 2018

Pavilon speciálně zaměřený na výuku jazyků bude mít plzeňské Gymnázium Františka Křižíka. Už dvanáct let sídlí v Sokolovské ulici na Lochotíně v budově školního areálu, který patří městu. To získalo od ministerstva pro místní rozvoj dotaci na projekt ve výši téměř 11 milionů korun.

Ve školním areálu, kde sídlí Gymnázium Františka Křižíka, se chystají změny. Vyroste tam nový pavilon s pěti odbornými jazykovými učebnami. Budou mít to nejmodernější vybavení a kapacitu 87 žáků. Hlavním cílem projektu je zkvalitnění vzdělávání v komunikaci v cizích jazycích s využitím nejmodernějších metod. Učitelé a studenti budou při výuce používat iPady, elektronické učebnice, různé aplikace a programy. Do výuky škola zapojí i odborníky ze spolupracujících vysokých škol a také rodilé mluvčí. 

Celkové náklady projektu jsou skoro 12 milionů korun, poskytnutá bezmála 11milionová dotace tak činí 90 procent z této částky. Zbývajících deset procent bude financovat město. Dělá to zhruba 1,2 milionu korun. Tuto částku pak následně Gymnázium Františka Křižíka městu zaplatí. Hotovo by mělo být už na začátku nadcházejícího školního roku, tedy letos v září.

Díky dotacím je škola kompletně bezbariérová

Díky státní a městské dotaci už škola postavila bezbariérovou rampu při vstupu do budovy, výtah obsluhující všechna čtyři podlaží a bezbariérově upravila WC. Žák s tělesným postižením tak může absolvovat studium od základní školy až po maturitu v jedné budově.

Gymnázium bylo prvním kompletně bezbariérovým gymnáziem v Plzni a integraci studentů s handicapem se věnuje dlouhodobě. Jako jediná škola v regionu se hlásí k projektu Ligy lidských práv Férová škola. Školu už absolvovali studenti s poruchami sluchu, studenti se zbytky zraku, nebo s tělesným postižením menšího rozsahu.

autoři: kos , sch
Spustit audio