Nový povalový chodník povede na šumavskou Chalupskou slať

24. říjen 2022 10:14, aktualizováno

Na šumavskou Chalupskou slať se teď návštěvníci nedostanou. Správa Národního parku Šumava tam staví nový povalový chodník. Ten původní už byl místy ztrouchnivělý.

Původní chodník, který vede na šumavskou Chalupskou slať, je pokrýván nosnými modřínovými latěmi. Celý povalový chodník má 500 metrů a nová lávka se tedy staví na původní chodník. „Dělalo se to tady asi odjakživa, tak se v tom pokračuje. Celkem je tady šest vrstev původních chodníků,“ vysvětlil pracovník Jakub Pobříslo.

Tato technika je podle strážce NP Šumava Adama Diviše již vyzkoušená, a proto se v ní nepřestává. „Když už máme jednou udělanou rovinu tím starým chodníkem, tak je pro nás jednodušší tu novou položit na starou a je to rychlejší,“ sdělil.

Místo smrkových modřínové fošny

Modřínové fošny by měly vydržet delší dobu. Povalový chodník se aktuálně vyměňuje asi po 8 letech. Původní vrstva byla ze smrkového dřeva. Ta má v tamních podmínkách životnost 8 až 10 let. U modřínových latí se předpokládá, že by mohl chodník vydržet i 15 let.

Na konci chodníku čeká turisty vyhlídka na největší rašelinné jezírko v České republice. „Celková délka toho povalového chodníku je zhruba 500 metrů a náklady byly 1 235 000 korun,“ sdělil strážce NP Šumava Adam Diviš. Chalupská slať se pro návštěvníky znovu otevře 15. listopadu.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio