Nový přístroj na operaci nádorů jater je šetrnější k pacientům

Přístroj na operaci nádorů jater, který umožňuje velmi šetrně odstranit nemocnou tkáň, získala plzeňská fakultní nemocnice. S jeho pomocí operace trvá o polovinu méně času než klasická, pacient tolik nekrvácí, rána se hojí rychleji a výrazně se zmenšují i pooperační komplikace. Chirurgové přístroj použili už při třech operacích.

Jak uvedl přednosta chirurgické kliniky Vladislav Třeška, pomocí přístroje se spálí nemocná jaterní tkáň. Výhodou je, že se zničí jen nádor, zatímco při klasické metodě se odstraní i část zdravé tkáně. Je to důležité obzvlášť v případech, kdy se operují játra, která již dříve prodělala nějakou chorobu, například žloutenku.

operace

Pokud jsou játra kromě nádoru zdravá, stačí nemocnému k životu, když po odstranění nádoru zůstane 30 procent jater. U dříve poškozených jater jich musí zbýt až 70 procent, vysvětlil. Podle Třešky přístroj, jehož název přeložili jako jednorázový elektrochirurgický monopolární nástroj, posunuje kliniku z "první ligy" do "extraligy".

Přístroj pochází z amerického Denveru. Tam se s ním operuje asi rok. Je jednorázový a stojí 30.000 korun. Pojišťovna jeho nákup nehradí. Dá se použít i pro operaci plic a slinivky břišní. Nemocnice nástroje nakoupila díky darům plzeňskému magistrátu a třetího městského obvodu. Má jich tolik, aby jí vystačily asi na dva roky, tedy zhruba na 30 operací.

V nemocnici
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio