Nový projekt podporuje regionální potraviny

30. červen 2020 08:00

Čerstvé jídlo od regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a dalších producentů   propaguje nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Kromě drobných dodavatelů a výrobců cílí na podporu života na venkově.

Hejtmanství proto vydalo brožuru nazvanou Skvělé jídlo z Plzeňského kraje. Lidé v ní najdou zhruba 90 farmářů, pekařů nebo uzenářů s popisem konkrétního místa i mapkou. Podle Jana Přibáně z krajského úřadu publikace vyjde v českém i německém jazyce.

„Publikace dává lidem základní informace o tom, že když přijedou to tohoto regionu, není to jen o památkách, ale i o dobrém jídle. A samozřejmě motivuje návštěvníky i k tomu, aby v tom regionu zůstali delší dobu a nejezdili sem jen na otočku, ale našli si třeba nějakou farmu v Pošumaví a tam strávili několik klidných dnů,“ uvedl Přibáň.

Smyslem projektu je odhalit ty nejlepší produkty, nejlepší jídlo

„V publikaci jsou producenti, kteří nejen vyrábí, ale jsou i otevření návštěvám. To znamená, že mnoho sedláků vás nechá nahlédnout do stájí, pokud na to mají čas. Můžete se podívat třeba do výrobny, jak například vzniká sýr nebo tvaroh. A není tam jen jídlo, ale i pití, například pražírny kávy, pivovary či minipivovary a podobně. Takže je to všeobecně o skvělém jídle Plzeňského kraje,“ vysvětlil jeden z hlavních tvůrců projektu Tomáš Popp ze sdružení ENVIC, který v Plzni organizuje farmářské trhy.

Výrobci v brožuře prodávají své výrobky doma, na farmářských trzích či ve farmářských obchodech. Podpora lokálních farmářů je důležitá nejen z pohledu lokální ekonomiky a udržení života na venkově, ale má význam i pro zdraví. „Pokud jíte produkty, které jsou zpracované co nejblíže spotřebiteli, dorostou v tu chvíli, kdy dozrát mají, je to to nejzdravější, co člověk může jíst,“ řekl Tomáš Popp s tím, že zájem o farmářské potraviny v posledních letech prudce roste, zejména mezi mladší generací.

Součástí projektu Skvělé jídlo z Plzeňského kraje má být i webová stránka a časem zřejmě i mobilní aplikace.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio