Nový psychiatrický pavilon fakultní nemocnice umožní větší soukromí pacientů

1. prosinec 2017

V současnosti obývá Psychiatrická klinika dolní patra interního pavilonu, má pět lůžkových oddělení, jeden stacionář a čtyři ambulance. Poskytuje pomoc pacientům všech věkových skupin, včetně dětí a věnuje se celému spektru duševních poruch. V novém pavilonu budou mít pacienti lepší komfort i víc soukromí.

„Neděláme to proto, že bychom chtěli zvýšit lůžkovou kapacitu. Spíše chceme lůžkovou část oddělit od běžného provozu, protože psychiatričtí pacienti jsou specifičtí. Jde nám také o určitou anonymizaci pacientů a zejména o rozšíření ambulantních prostorů,“ vysvětlil ředitel Fakultní nemocnice v Plzni, Václav Šimánek.

Nehledě na to, že lidí s psychickými problémy a psychiatrickými diagnózami stále přibývá. „Lidí s psychózou, hlavně se schizofrenii, se zdá, že je pořád stejně. Rostou ale civilizačně podmíněné choroby. Hlavně deprese nebo poruchy příjmu potravy. Je to spojené s marketingem a businessem a s představou o tom, jaký máme podle nich být,“ popsal Martin Fojtíček z centra Ledovec, které pomáhá lidem s duševním onemocněním nebo mentálním handicapem z celého plzeňského regionu.

Reforma psychiatrie přinese řadu změn

V současnosti probíhá v České republice reforma psychiatrie a jedním z jejích hlavních cílů je snížit počet lůžek v psychiatrických léčebnách. Postupně by měla vznikat takzvaná Centra duševního zdraví, která se budou o lidi s psychiatrickým onemocněním starat v jejich domácím prostředí nebo ambulantní formou. Zajistí to podle Martina Fojtíčka pružný multioborový tým.

„To znamenají zdravotníci, psychiatr, sestry a sociální pracovníci. Člověk, který má problém, tam zavolá nebo přijde a někdo mu pomůže. Jedna z velkých překážek je to, že když je vám blbě a objednáte se k doktoru, on má čas až za měsíc nebo za dva. V Centrech duševního zdraví v tom standardu je napsáno, že když je to člověk, kterého známe, tak za ním musíme přijít do 24 hodin. Pokud daného člověka neznáme, máme povinnost ho navštívit do dvou dnů,“ vysvětlil Fojtíček.

To, i lepší ambulantní systém v novém psychiatrickém pavilonu tedy na Plzeňsku zlepší podmínky pro lidi a akutním psychiatrickým problémem. Pavilon by mohl v lochotínském areálu Fakultní nemocnice stát zhruba za dva roky.

autoři: kos , jik
Spustit audio