Nový senátor Petr Fiala se zaměří na bydlení a krajské silnice

14. říjen 2022

Petr Fiala je dál starostou Letohradu. S politickým uskupením Sdružení pro Letohradsko dostal od místních 47,47 procenta hlasů. Podobně drtivé vítězství přinesly také senátní volby, ve kterých porazil technologa Stanislava Ešnera nominovaného za hnutí ANO.

„Viděl jsem to jako logický posun po 16 letech starostování. A snaha být ještě víc prospěšný celému regionu,“ vysvětluje důvody kandidatury do senátu Petr Fiala, který je jmenovcem českého premiéra. „Často jsem musel používat Petr Fiala - nepremiér. Na letohradsku, severu okresu mě znají, tyto problémy byly trochu na jihu okresu.“

Dá se zvládnout být starostou i senátorem zároveň? „Řekl jsem, že pokud občané Letohradu budou chtít, abych pokračoval ve starostování, a dají mně ty preference, tak jsem ochoten pokračovat jako starosta, ale jako neuvolněný. S tím, že uvolněný, to znamená, ten kdo tam bude 5 dnů v pracovních dnech k dispozici občanům, bude místostarosta. A protože pokračujeme stejná trojice, jak jsme byli ve vedení města, takže mám vcelku záruku, že to bude fungovat,“ říká Petr Fiala, který už zároveň oznámil, že na setkání s veřejností má vyhrazené podělky.

Coby senátor nahradí Fiala Petra Šilara, řešit střídání času, jako jeho předchůdce ale nebude: „To mě taky otravuje, ale rád bych řešil věci, které jsem zaznamenal za uplynulé období. Jako je dostupné bydlení, smysluplné programy pro obce, aby se nebály sáhnout na dotace, případně nějaké rozumné úvěry a mohli stavě bez nějakých omezení. A druhá věc, která mě trápí, je stav krajských silnic. Rád bych začal projednávat nějaké zaručené peníze, které by kraje měly a mohly investovat do silnic,“ přibližuje své cíle Petr Fiala.

Co nového v Letohradu

V současné době prochází obnovou zámecký park. „Práce zdárně pokračují, je to velký projekt, který máme s partnerským městem Niemcza. Získali jsme díky tomu dotaci z Česko – polského programu přeshraniční spolupráce. Počítáme, že příští turistickou sezonu už bude otevřená oranžerie a bude revitalizované zahradnictví, které bylo dosud nepřístupné. Zámecká terasa a ten park bude pro turisty i místní přívětivější než teď,“ říká Petr Fiala.

V Letohradu se také rozjel asi největší investiční projekt po sametové revoluci a to je rekonstrukce Domu kultury. „Nerodilo se to lehce. Uvažovalo se, jestli ho zbourat a stavět nový, nebo rekonstruovat. Vyhrála rekonstrukce s přístavbou. Na tom práce zdárně pokračují, hotovo by mělo být o prázdninách 2023 a od září bychom chtěli, aby začal fungovat jak pro kulturu tak tam najde své nové působiště Základní umělecká škola.“

Plány do budoucna

Neutěšené zůstávají plochy na letohradském Václavském náměstí. „Náměstí máme krásné, co se týká domů, kostelu a morového sloupu. Ale plochy jsou problém. Máme tam plácnutý kus asfaltu před zámkem, dlažba není rovná. Projektová dokumentace je hotová, ale teď jsem zaznamenal zprávy, jestli vůbec budou evropské dotace na tato prostranství. Uvidíme, připravení budeme, ale teď to není úplně prioritní,“ vysvětluje Petr Fiala.

„Musíme teď řešit mateřské školy a jejich kapacitu. Takže teď bude mít přednost velký projekt přístavby v mateřské škole Taušlova. Jen přístavba samotná bude k 50 miliónům, pak bychom potřebovali opravit historickou vilu, která slouží i pro školku. To bude dalších 25 miliónů. Uvidíme, jestli se nám něco povede získat z evropských peněz,“ přibližuje priority Petr Fiala.

Sportovcům chybí hala

„Jsme sportovní město. Máme tam šikovné biatlonisty, florbalisty, volejbalisty, hokejbalisty, fotbalisty atd. Slušné kryté sportovní zázemí nám ale chybí. Tím myslím o velikostech, aby to splňovalo parametry pro soutěžní utkání. Spolupracujeme s Pardubickým krajem, který připravuje projektovou dokumentaci na výstavbu tělocvičny vedle učiliště v Ústecké ulici, která bude moct mít komerční využití. Takže my dáme k dispozici pozemky, nějaký investiční příspěvek a věřím, že do dvou let se tělocvičnu podaří postavit,“ dodává Peter Fiala.

Spustit audio

Související