Nový tým manažerů má Plzeňskému kraji snížit ztráty nemocnic

16. květen 2017

Radní Plzeňského kraje v pondělí odvolali 22 lidí z vedení svých nemocnic a zdravotnického holdingu. Místo nich jmenovali manažery, kteří mají radikálně snížit ztrátu šesti krajských nemocnic. Ta se každoročně zvyšuje a letos zřejmě přesáhne čtvrt miliardy korun.

Po krajských volbách v roce 2016 si nové vedení nechalo udělat analýzu stavu zdravotnictví. Nelíbila se mu totiž rostoucí ztráta, tedy to, co musí hejtmanství na provoz svých nemocnic každoročně doplácet. Ztrátu mají čtyři akutní nemocnice, dvě nemocnice následné péče ztrátové nejsou.

„My jsme najali profesionální manažerský tým a kromě toho, že chceme nemocnice rozvíjet a nechceme nijak omezovat péči, musíme se nějak poprat se ztrátou nemocnic. Pro mě je jednoznačným cílem do konce roku 2019 tuto ztrátu eliminovat alespoň o 130 milionů korun. To bude úkol právě pro ty nově najaté manažery,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Žádní politici, teď už jen manažeři

Vedení kraje se rozhodlo, že v žádném představenstvu nemocnic nebudou politici, ale pouze profesionální manažeři. Tři z nich se podíleli právě na zpracování analýzy stavu krajských nemocnic. Ti budou ode dneška ve vedení Zdravotnického holdingu i některých nemocnic.

Kraj chce na řešení problému víc spolupracovat se soukromými nemocnicemi a s Fakultní nemocnicí v Plzni. Proto v dozorčí radě Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje bude i ředitel Fakultní nemocnice Václav Šimánek. Holding by měl mít nově větší slovo v řízení nemocnic. Politici budou teď pouze v dozorčích radách.

Nově zavedená opatření by pacienti pocítit neměli. Kraj nemá v plánu rušit oddělení ani omezovat péči. Naopak chce stávající zdravotní péči rozvíjet a zkvalitnit. Například chce lidem zdůrazňovat výhody krajského zdravotnictví jako například kratší čekací doby na některé výkony oproti fakultní nemocnici. Posílit by se taky měla úloha ambulancí u krajských nemocnic. Těch plánů je hodně, a nový management s nimi chce nejprve seznámit zaměstnance nemocnic.

autor: jik
Spustit audio