Nový úsek dálnice D35 u Časů vyzkouší tuto sobotu cyklisté

8. září 2022

Než se otevře další dokončený úsek dálnice D35 z Časů do Ostrova pro motoristy, vyzkouší si ho v časovce cyklisté. A to už tuto sobotu.

„Po desetiměsíčním jednání s ŘSD a se zástupcem stavitele se povedlo domluvit, že úsek dálnice bude pro závod připraven,“ říká předseda Cyklistického klubu Pardubice Josef Říha a dodává: „Když jsem se pamětníků ptal, tak naposledy na dálnici závodili v osmdesátých letech na D10.“

Časovka je velmi specifická disciplína, kdy je potřeba oboustranná uzavírka provozu. „To je velmi náročné, zejména v Pardubickém kraji, kde máte každý kilometr nějakou vesnici,“ dodává Říha.

Nový povrch dálnice slibuje, že závod bude opravdu rychlý. „Jede se to jako poslední závod Techniserv Cupu, což je pohár pro mládež. Zatím je přihlášeno přes 180 mládežníků. Co je ještě zajímavé, že v jednom pruhu pojedou Techniserv Cup mládež a v druhém pojedou masters jeden ze závodů extraligy. Bude tam řada závodníků, pro které je to přípravný závod na mistrovství světa v Trentu v časovce, kde máme velké ambice,“ říká Josef Říha.

Registrace do závodu je možná až do pátku. „U extraligy masters se můžou přihlásit i příchozí. Minimálně by tam měl být věk aspoň 18 let a pak je to neomezeno. Máme tam borce, kterým je 85 let. A k Techniserv Cupu, tam je potřeba mít licenci českého svazu cyklistiky.

Odkud fandit?

„Ideální bude prostor startu a cíle, což je prostor okružní křižovatky, kde končí dálnice u Časů. A zajímavé místo je určitě také u Dašic, kde je nadjezd nad dálnicí. Tam budou připravené zábrany a diváci můžou sledovat závodníky i tam,“ doplňuje Josef Říha.

Závod se uskuteční v sobotu 10. září se startem obou kategorií v 10 hodin. „Pokud by měli diváci zájem sledovat juniory, kteří jedu rekordních 30km, tak ti budou startovat v jednu hodinu,“ uzavírá Josef Říha.

Spustit audio