Nový věžový vodojem v Ohrazenicích je zároveň turistickou atrakcí. Připomíná fotbalovou trofej

15. listopad 2019

Turnovsko na severu Čech má novou technickou dominantu a zároveň turistickou atrakci. Nový věžový vodojem v Ohrazenicích. Nadzemních koulí na vodu je v Českém ráji celá řada a jsou v podstatě všechny stejné. Ocelová koule na betonovém tubusu. Nový vodojem má podobu mnohem odvážnější.

Koule, která plná vody váží 185 tun, je posazena na šesti železobetonových pilířích a celá stavba tvarem připomíná tryskající pramen s koulí na vrcholu. Fotbaloví fandové v ní vidí pohár pro mistry světa v kopané.

Starostové a vedení Vodohospodářského sdružení se při přípravě projektu rozhlíželi po podobných stavbách po světě, protože u nás se setkali jen se stavbami poplatnými době svého vzniku. Inspiraci pro zajímavé moderní architektonické řešení našli v Astaně v Kazachstánu. Projektanti pak připravili několik možných řešení a žáci základní školy vybrali podobu balónu posazeného na prameni, což se zalíbilo starostům i dalším zainteresovaným. Celková výška stavby se blíží k 30 metrům a pod zásobníkem na vodu o průměru osmi metrů je vyhlídková plošina.

Jelikož jde o funkční technickou stavbu, bude vyhlídka pro veřejnost přístupná jen při výjimečných příležitostech, ale výhled z ní opravdu stojí za to. Vodojem se totiž nachází na spojnici mezi Troskami a Ještědem a za dobré viditelnosti je možné dohlédnout až do Krkonoš. Věžový vodojem v Ohrazenicích svým barevným provedením citlivě zapadá do krajiny, ale najít se dá. Zejména v noci, kdy září díky nasvícení.

Vodojem podepírá šest železobetonových pilířů

Pro možnosti vnitřní prohlídky vodojemu je nejlepší sledovat webové stránky Vodohospodářského sdružení Turnov, či si tam přímo zavolat. Co obdivovat je ale i když je branka v plotě zavřená. Vedle nového věžového vodojemu jsou ještě dva podzemní vodojemy, které prošly rekonstrukcí. Celá akce tak zajistila kvalitní vodu pro rodinné domy i nedalekou průmyslovou zónu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.