Nových DAB vysílačů se před prázdninami dočkalo Bavorsko i Braniborsko

4. červenec 2016

Do konce letošního roku bude multiplex na kanálu 5C šířen v Německu z celkem 110 vysílačů, což má zajistit bezpečné pokrytí signálem pro osmdesát procent domácností.

Den před začátkem letních prázdnin, ve čtvrtek 30. června, byly spuštěny v Německu tři nové vysílače pro pozemní digitální rozhlas DAB+. Ve dvou případech jde o Bavorsko, ve třetím pak o Braniborsko. Nově zprovozněné lokality jsou konkrétně Pfaffenberg, Bamberg (Geisberg) a Pritzwalk. Ve všech třech lokalitách je šířen signál celoplošného německého multiplexu fungujícího na kanálu 5C. V Bavorsku je výkon nových vysílačů 10 kW, v Braniborsku poloviční. Použita je dle očekávání vertikální polarizace.

Další pozitivní zprávou je expanze zmiňované sítě na bavorský vysílač Brotjacklriegel, k níž došlo 1. července. Ten by měl mít přímý vliv na zachycení na území České republiky, konkrétně v části západních Čech. Použit je výkon 4 kW a vertikální polarizace. Do konce letošního roku bude multiplex na kanálu 5C šířen v Německu z celkem 110 vysílačů, což má zajistit bezpečné pokrytí signálem pro osmdesát procent domácností. Mobilní příjem pak bude k dispozici na 95 % území. Dálniční tahy budou do konce roku pokryty z 97 %.

autor: lukpo
Spustit audio