Novým ředitelem šumavského národního parku bude Jiří Mánek

28. červen 2012

Ke konci června končí ve funkci šéfa správy Národního parku Šumava Jan Stráský. Sedmým ředitelem parku bude od července Jiří Mánek, který byl dosud náměstkem ředitele šumavské správy. Změny ve vedení šumavského parku oznámil ve Vimperku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS. Podle něj Stráský nerezignoval, ani ho neodvolává, ale končí po dohodě.

Podle ministra Chalupy se Jiří Mánek stal novým šéfem parku proto, že prošel úspěšně, coby Stráského náměstek, rok a půl dlouhým výběrovým řízením. „Je to člověk, který zná Šumavu každým coulem. A teď nemyslím jenom park a přírodu, ale také správu (Národního parku Šumava) i zaměstnance, strukturu, dlouhá léta v parku pracoval,“ řekl ministr Tomáš Chalupa.

Jiří Mánek hodlá navázat na práci Jana Stráského. Například chce nadále prosazovat současné zásahy proti kůrovci na Šumavě. „Věřím, pakliže setrváme v našich krocích, tak za rok, za rok a půl nebude kůrovcová kalamita na Šumavě problémem,“ uvedl Jiří Mánek.

Ministr Chalupa poděkoval Janu Stráskému

Nový ředitel šumavského parku vadí Jaromíru Bláhovi z Hnutí Duha. Ve srovnání s ředitelem Janem Stráským to podle něj není změna k lepšímu. „Jiří Mánek jako jeho náměstek se podílel na všech důležitých špatných rozhodnutích, které Jan Stráský udělal a které poškodily šumavskou přírodu,“ řekl Jaromír Bláha.

autor: lum
Spustit audio