Nýrsko si prosadilo novou vlajku i znak navzdory heraldikům

29. srpen 2017

Nýrsko letos slaví 690 let od první zmínky o městě. K tomuto výročí si nadělilo nový prapor a znak. A to i přes to, že v této oblasti nenašlo společnou řeč s podvýborem Poslanecké sněmovny a heraldiků. Podle podvýboru totiž návrhy nového praporu a znaku neodpovídají jejich pravidlům a Sněmovna je tedy nemůže schválit.

„Nový prapor Nýrska vzorem navazuje na historický prapor města, který je uložený v muzeu v Neukirchenu v Bavorsku. Prapor má uprostřed znak města Nýrska a po obvodu jsou vedeny jednotlivé místní části, které pod město spadají,“ řekl starosta města Miloslav Rubáš zvolený za Nezávislé.

Prapor je vyrobený z tmavě modré sametové látky, má zlaté výšivky a uprostřed nový znak. „Na novém nýrském znaku je v červeném poli bílá cihlová věž vyrůstající ze zeleného trávníku. Nýrský znak vychází z původních pečetí Nýrska, které jsou známé již od 15. století. Na těchto pečetích byla kruhová hradba,“ popsala místostarostka Soňa Hladíková.

Nýrsko letos slaví 690 let od první zmínky o městě. K tomuto výročí si nadělilo nový prapor a znak

„Před třemi lety jsme začali s podvýborem pro heraldiku, což je podvýbor Poslanecké sněmovny, řešit problematiku znaku a následně praporu. Vyjádření, která přišla, v podstatě respektovala odborný názor heraldiků. Ten názor ovšem vycházel ze 70.-80. let a absolutně nereflektoval ani nerespektoval znak, který byl používaný historicky v dějinách města. Bohužel jejich návrhy praporů byly pro nás absolutně neakceptovatelné,“ uvedl Miloslav Rubáš.

Historický prapor Nýrska byl odnesen při odsunu německým obyvatel

Původní prapor Nýrska je umístěný v muzeu v Neukirchenu, kde je celé jedno patro věnované historii Nýrska. Do konce druhé světové války totiž tvořilo německé obyvatelstvo v Nýrsku zhruba 85 procent. Tato velká skupina obyvatel byla ale po válce odsunuta. S ní odešla i velká část historie města.

Návrhy na znovuobnovení původního praporu byly podvýborem pro heraldiku zamítnuté. Nicméně zastupitelé Nýrska se usnesli, že i přes to budou prapor používat. „ Je to nepříjemné, ale my jsme se s tím vypořádali po svém. Myslím, že záležitost znaku a praporu je čistě v samostatné působnosti obce. Omezení už je i tak dost. Spokojili jsme se s tím, že náš prapor nám posvětil pan farář v rámci městských slavností v červnu letošního roku,“ uzavřel starosta Miloslav Rubáš.

Nový prapor bude k vidění vždy při slavnostních příležitostech. Znak už město používá na svých oficiálních dokumentech.

autoři: en , jik
Spustit audio