O adventní dílny Národopisného muzea Plzeňska mají zájem hlavně školy

9. prosinec 2019 06:40

Trvale roste obliba zvykoslovně laděných tvůrčích adventních dílen v Národopisném muzeu Plzeňska. Poptávku škol už ani nemůže muzeum uspokojit, veřejnost je trochu ostýchavější.

„Adventní dílny nabízejí především rodinám s dětmi výrobu vánočních dekorací, ale mají i připomenout vánoční zvyky, jako je pouštění lodiček ze skořápek ořechů nebo lití olova,“ říká pedagožka Národopisného muzea Plzeňska Adéla Šmausová. Děti si budou moci vyrobit ozdoby, přáníčka, jmenovky a vše si za cenu vstupného odnesou domů. Kdo chce, může si vyzkoušet třeba výrobu máčených svíček či zdobení technikou dekupáže. Na místě bude probíhat i prodej vánočních dekorací od zkušených výrobců.

„Na adventních dílnách převládají školy a ty se musí předem objednat, abychom se tady s nimi porovnali. Rodiny přicházejí trochu váhavě, ale přicházejí. Někteří chodí opakovaně,“ dodává historik Tomáš Tomáš Bernhardt, který se s dětmi tradičně věnuje právě lití olova.

Dílny budou probíhat v prostorách Národopisného muzea Plzeňska od úterý do čtvrtka 10.–12. prosince, vždy od 9 do 17 hodin. Od 12 do 12:30 je polední pauza. V Národopisném muzeu Plzeňska si zároveň můžete prohlédnout výstavy Sametová revoluce v paličkované krajce a Křehká krása motýlů.

autoři: Petra Kosová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio