O sdílené kanceláře v centru Plzně je velký zájem. Vzniknou proto další

15. červen 2020 11:25

Převádět nápady do praxe pomáhá studentským a dalším začínajícím firmám Podnikatelské a inovační centrum Plzeň. Mladým podnikatelům nabízí nově přímo u plzeňského náměstí Republiky sdílené kanceláře. Zatím v nich sídlí pět společností. Jedna z nich vsadila na virtuální realitu.

Skutečné situace nebo ty, které by mohly nastat, převádí do virtuálního světa firma CIE. Počátky má na Západočeské univerzitě v Plzni, kde vznikla jako projekt studentů strojní fakulty. Ti už dnes coby inženýři firmu dál rozvíjejí. Skvělou pomůckou pro průmyslové školy nebo výrobní haly může být třeba virtuální dílna.

„Můžete si tady vyzkoušet, jak funguje práce například s pilou a se dřevem,“ popsal Konstantin Novikov. „Na očích máte brýle a v rukou ovladače, které fungují jako ruce. Ovládáte několik tlačítek a díky nim můžete uříznout třeba kus dřeva. V ruce cítíte i odpor, který dřevo klade a vibrace, které způsobuje pila,“ vysvětlil Novikov.

Virtuální trénink pro záchranáře

V budoucnu chce firma spolupracovat více s integrovaným záchranným systémem. Záchranáři by se tak mohli virtuálně trénovat, jak správně zvládat i dosud neznámé situace. „Nasazování ochranných pomůcek, hromadné ohrožení osob, zásah většího počtu záchranných jednotek. To všechno by mohlo jít virtuálně trénovat,“ dodal Konstantin Novikov.

Podobně jako další, našla i firma CIE útočiště ve sdílených kancelářích v centru Plzně. „Je to sdílený prostor, zaměřený na startupy, tedy na firmy, které již vznikly, mají za sebou nějakou historii,“ řekl ředitel plzeňského podnikatelského a inovačního centra Jiří Boudník. „My jim nabídneme nejenom prostor, ale i další služby – pomáháme jim k dotacím, nabízíme plzeňské podnikatelské vouchery, pomáháme jim rozvíjet jejich produkty a podobně,“ doplnil Boudník.

V současné době jsou sdílené kanceláře pro začínající firmy v centru Plzně obsazené. Mladí podnikatelé se ale dál hlásí, centrum už teď proto plánuje, že své prostory rozšíří.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio