O Senior expres je v Plzni velký zájem. Nejvíce se jezdí k lékaři

24. květen 2021 15:15, aktualizováno

K lékaři, na zahrádku nebo ke kadeřníkovi. Plzeňští senioři využívají s oblibou službu Plzeňských dopravních podniků Senior expres.

Trpělivost i štěstí potřebují plzeňští senioři, kteří si chtějí telefonicky objednat taxi službu Senior expres. Po vytočení bezplatného čísla se jim totiž může stát, že budou třeba až patnáctí v pořadí. Jak popsal dispečer Vlastimil Křížek, největší nápor telefonátů přichází kolem šesté hodiny ráno a opadne kolem osmé. Služba má k dispozici sedm osobních aut, třeba řidička Martina Mantíková měla v den natáčení reportáže v plánu 11 jízd.

Službu Senior expres provozují Plzeňské městské dopravní podniky na základě objednávky Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Přes 3000 klientů v databázi

Nejčastěji potřebují podle mluvčího Plzeňských dopravních podniků Reného Vávra starší lidé zavést k lékaři. Ale občas mají i speciální přání - třeba cestu na chatu nebo zahradu. Koronavirová pandemie využívání této služby příliš neovlivnila. „V první vlně pandemie sice klienti ubyli, ale mohlo to být tím, že si mysleli, že taxislužby nefungují. Služba Senior expres ale fungovala, byla využívána asi dvě nebo tři auta denně,“ upřesnil Vávro.

Aktuálně mají Plzeňské městské dopravní podniky v databázi přes 3200 seniorů nad 70 let, kterým je služba určena. Podmínkou je maximální vzdálenost jízdy 30 km od Plzně a limit 45 minut na jednoho zákazníka.

V Dobřanech je taxi pro seniory zadarmo

Speciální taxík pro seniory jezdí také v Dobřanech, kde je tato služba zdarma. „Lidé zase začali chodit na pedikúru, do kadeřnictví,“ řekl řidič Pavel Bittner. Ten převáží denně jednoho až šest klientů, ale výhradně po Dobřanech. Výjimkou je očkování proti koronaviru. „Stačí, aby lidé zavolali na městský úřad, kde jim s očkováním pomohou a zajistí jim termín. Já pak klienta odvezu do Stoda, kde na něj počkám, a případně pomůžu s vyplněním formulářů,“ řekl Bittner.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio