O Speed Marathonu řidiči věděli dopředu a v Losiné rychlost dodržovali

Ve středu pokračoval i na silnicích v Plzeňském kraji už šestý Speed Marathon. V kraji bylo celkem 70 stanovišť, kde policisté měřili rychlost a další dopravní přestupky.

Celoevropská dopravně bezpečnostní akce má snížit nehodovost a zvýšit bezpečnost provozu. Akci pořádá organizace ROADPOL a policie o ní informuje dopředu. Zhruba 800 rizikových úseků po celém Česku, kde policisté měřili rychlost, vybrali z velké části sami lidé, a to při únorovém hlasování na portálu bezpecnecesty.cz.

Jedna hlídka s radarem stála v úseku na hlavním tahu z Českých Budějovic ve směru do Plzně v Losiné. Hlídka se nezaměřovala jen na rychlost, ale na všechny přestupky dopravy. Padesáti kilometrovou rychlost téměř všichni řidiči v úseku dodrželi. „Máme nějakou toleranci, ale maximálně těch 55 km/h řidiči jeli,“ sdělila policejní hlídka.

Řidiči byli na policejní hlídky připraveni

Řidiči o vyhlášených hlídkách během akce Speed Marathon věděli dopředu, a proto si na dodržování rychlosti dávali větší pozor. Na komunikacích do Plzně se také tvořily kolony za kamiony jedoucími přes Losinou, proto rychlost řidičů musela být přiměřená.

Celkem bylo v kraji 70 stanovišť, kde se měřily limity dodržování rychlosti. „Na Klatovsku je to celkem 8 stanovišť, na Tachovsku 11, Plzeň-venkov 22, na Domažlicku 7, v Plzni 8 a na Rokycansku 12 stanovišť,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Policisté stáli vždy minimálně hodinu a půl na vytipovaném místě a následně přejížděli na jiná stanoviště. „Pro nás je nejdůležitější prevence, abychom snížili riziko nehodovosti, aby si řidiči uvědomovali přizpůsobení jízdy v obci, rychlostní limity a pokud dojde k překročení limitu, aby si uvědomili, že mohou dostat pokutu,“ dodala Veronika Hokrová.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio