O splouvání Otavy je větší zájem než v minulých letech

24. srpen 2020 15:35

Delší a lepší sezonu očekávají některé půjčovny lodí. Konkrétně na Šumavě je letos hodně turistů, kteří mají i větší zájem o splouvání šumavské řeky Otavy. K cestám na vodu láká i dobré počasí.

Mezi oblíbená nástupní místa pro vodáky patří břeh řeky Otavy nedaleko nádraží v Sušici. Působí tady i řada půjčoven kánoí, kajaků, raftů, člunů a dalšího vybavení.

„Začátek sezóny byl vlažný. Lidé se báli kvůli covidu. Ale v červenci se sezona rozjela naplno. Červenec byl ve srovnání s minulým rokem stejný. V srpnu jsme ale zaznamenali velký nárůst lidí, hlavně rodin s dětmi. Je velký zájem o rafty, protože rodiny prostě chtějí jezdit pospolu,“ řekl Petr Koutný z půjčovny lodí Otava v Sušici.

Na řeku se letos vydalo mnoho začátečníků

Podle něj se změnila i klientela. Na řeku se ve velkém vydávají lidé, kteří na vodě nikdy nebyli a chtějí si to zkusit.

Výborný je letos i stav vody. „Otava má po celé prázdniny tak o pět centimetrů více vody než v minulých letech,“ potvrdil Petr Koutný.

Vyšší zájem o vodácký sport zaznamenali i v půjčovně Dronte. „Zájem je letos větší. Poznáme i ty, co na vodu nejezdí a jsou tu poprvé. Jsou totiž trochu nervózní. Zkušení vodáci bývají v pohodě,“ popsala Elen Pražáková.

Hlavní sezona na splouvání končila obvykle na Otavě v polovině srpna. Letos je to jinak, zájem je obrovský a sezona potrvá do začátku září. Když se povede počasí, může být ještě delší.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio