O správě Šumavy někteří mluví programově negativně, říká šéf národního parku

5. leden 2015

Kus lesa sežraný kůrovcem? Nakonec to nejlepší, co se mohlo stát. Tak to vidí Pavel Hubený, který do čela NP Šumava nastoupil loni v květnu. Je přesvědčen, že by v parku měla být vidět příroda, která si žije vlastním životem. Les podle něj sám se sebou nejlépe hospodaří.

O šíleném experimentu, kdy kůrovec „sežral“ kus Šumavy, nemůže být řeč. Správa parku má dohlížet spíše na návštěvníky, kterým by měla poskytnout dostatečné zázemí a informace. Ale budovat síť restaurací? To už je podle šéfa NP Šumava na podnikatelích, nikoliv na správě parku.

„Ať uděláme cokoliv, je to špatně“

Existuje poměrně hodně lidí, vlivných a slyšitelných, kteří o Šumavě záměrně mluví negativně, a to zcela programově. Činnost Správy NP Šumava permanentně kritizují. Tak Pavel Hubený vnímá současnou situaci, která mu vadí. Šumavu přitom považuje za krásné území, které má každému co nabídnout. Jak dodává tiskový mluvčí Jan Dvořák, z diskuse o Šumavě se v posledních letech vytratila odborná rovina a více je slyšet spíše hospodská vřava, přičemž negativní nálepka Šumavě neprospívá ani v oblasti cestovního ruchu.

Na Šumavě bádá řada vědců, lidé o tom ale netuší. Mozkovka to má změnit

V oblasti národního parku působí řada vědeckých týmů, které pracují na dlouhodobých či krátkodobých projektech. V poslední době šlo podle Pavla Hubeného například o mykologické průzkumy, analýzy půdy a odtokových poměrů. Díky zkoumání věkové struktury lesa se například zjistilo, že na Šumavě je řada stromů mnohem starších, než si někteří lesníci mysleli. O mnoha bádáních však nemá široká veřejnost ani ponětí, protože vědci své závěry často publikují pouze v odborném tisku. Těch, kteří dokážou články napsat atraktivně a srozumitelně, je přitom podle mínění šéfa Správy NP Šumava dost. V současné době hledá nejlepší popularizační články pomocí soutěže „Šumavská mozkovka“.

Šumavská mozkovka 2014

Hlasujte pro vítěze. Dostane „strašně ošklivou“ houbu

Autor nejlepšího popularizačního článku, kterého svým hlasováním zvolí laická veřejnost, bude vyhlášen v pátek 13. února. Získá keramickou plastiku vzácné houby, po níž se celá soutěž jmenuje. Mozkovka rosolovitá, která nápadně připomíná lidský mozek, je u nás zákonem chráněná. Roste jednotlivě nebo v malých skupinkách v přirozených až pralesovitých typech lesů. Sám šéf Správy NP Šumava, který houbu považuje za velmi ošklivou, ji na vlastní oči viděl snad dvakrát v životě v Boubínském pralese. Kdo do soutěže přispěje svým hlasem, může získat mimo jiné víkendový pobyt na Kvildě.

Co chystá NP Šumava ve spolupráci s Bavorským lesem? Řeší v Německu podobné problémy jako my? Co považuje šéf národního parku za nejbolavější místo Šumavy?

Poslechněte si celý rozhovor s ním i s tiskovým mluvčím organizace.

Spustit audio