O víkendu mohli lidé v ulicích Plzně nasát atmosféru konce války

Plzeň si připomínala osvobození americkou armádou. V ulicích stály dobové americké džípy a další vojenská technika. Bohatý program mohli lidé sledovat i online.

Slavnosti svobody proběhly už druhý rok v kvůli pandemii převážně online. Celkem 15 hodin živého přenosu online studia přineslo vzpomínky amerických i belgických veteránů, dokumenty věnované osvobození, rozhovory s historiky, přenosy pietních aktů, živé koncerty a další. Online studio sledovalo téměř 50 tisíc lidí, jeho sdílení na PlzeňTV další desetitisíce a zájem byl i ze strany amerických a belgických veteránů. Vysílání v anglickém jazyce sledovalo 4000 zahraničních diváků.

Alespoň část programu se letos přesunula zpátky do veřejného prostoru. V sadovém okruhu, kde bylo vystaveno asi dvacet kusů vojenské dobové techniky, bylo o víkendu mnoho lidí.

V sadech byl vystaven také tank Sherman, kterého má jeho majitel běžně zaparkovaný u rodinného domu. Zájemci mohli vidět také spoustu džípů, nákladních vozů, Harleye a další techniku, která v americké armádě sloužila. „Covid nás bohužel stále omezuje. Jsme testovaní, máme určené koridory, kde se smíme pohybovat,“ uvedl majitel vystaveného tanku Pavel Rogl.

Na náměstí Republiky stála maketa bojového stíhacího letounu Spitfire. Jedním z nejfotogeničtějších míst byl trávník posetý americkými, českými a belgickými vlaječkami. Téměř každý si musel odnést fotku z tohoto místa a děti si mezi vlaječkami udělaly labyrint.

V neděli odpoledne nad hlavami Plzeňanů prolétly historické stroje Pilatus a dva letouny Harvard. Armáda České republiky nasadila záchranářský vrtulník Sokol, bohužel z důvodu plnění mimořádných úkolů nemohly nad Plzní přeletět Gripeny, americkou armádu zastoupil vojenský čtyřmotorový turbovrtulový transportní letoun C 130 Hercules.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související