O víkendu rozzáří většinu malých i velkých měst v kraji vánoční stromy

30. listopad 2018 15:01

Ulice měst a veřejná prostranství se oblékají do sváteční atmosféry. Blíží se totiž advent, který začíná právě tuto neděli.

Například v Plzni na náměstí Republiky začne v neděli v 16 hodin vystoupením Třemošenského laskavého orchestru TREMOLO a dětského sboru Kvíčaly. Dále se představí Ivan Audes Trio se Soňou Hanzlíčkovou Borkovou, kteří uvedou koledy v jazzovém rytmu, poté vystoupí dětský pěvecký sbor Mariella a folklorní soubor písní a tanců Jiskra.

V 18 hodin primátor Martin Baxa spolu s biskupem Tomášem Holubem rozsvítí vánoční strom - douglasku tisolistou. Poté bude následovat předvánočně laděný program Divadla Josefa Kajetána Tyla. V neděli bude na náměstí zákaz parkování, od 15 do 19 hodin bude náměstí zavřené pro dopravu, odkloněné budou také autobusové linky MHD.

Řadu měst v kraji pohltí vánoční atmosféra

Vánoční stromy rozsvítí také jiná města v kraji. Třeba už ode dneška bude zářit náměstí v Klatovech. Letos je to zhruba patnáctimetrová jedle. Dnes také začínají vánoční trhy v Rokycanech na Masarykově náměstí. Samotné rozsvícení stromu proběhne 1. prosince v 17 hodin. Vánoční strom rozsvítí v sobotu třeba také v Domažlicích či Chrástu u Plzně.

V neděli se potom rozsvítí vánoční stromy ve Starém Plzenci, Přešticích, Nepomuku, Zbiroze, Železné Rudě, Stříbře, Horažďovicích nebo v Poběžovicích na Domažlicku.

Trhy a zpívání koled přináší kouzlo Vánoc

Během adventní doby v Plzni také pokračují trhy, letos je to 130 stánků s vánočním a jiným zbožím. Každý večer na trh zavítá plzeňský ponocný. Město připravilo i kostýmované adventní prohlídky vánočně vyzdobeným městem, při kterých se účastníci dovědí zajímavosti nejen o štědrovečerních tradicích, ale i o plzeňských betlémech. Vstupenky je možné zakoupit v městském infocentru.

A zajímavou tradiční akcí během adventní doby je také zpívání koled. Ve středu 12. 12. si mohou lidé společně zazpívat na náměstí Republiky v Plzni. Začíná se v 18 hodin a zpěv bude jako každý rok přenášet Český rozhlas Plzeň.

autor: jik