O víkendu začíná festival Industry Open! Nabídne zážitkové jízdy i několik novinek

17. červen 2021 11:35

Industriální památky v Plzeňském kraji zpřístupní opět během léta festival Industry Open. Připravené jsou zážitkové jízdy vlakem i autobusem, speciální prohlídkové trasy a také několik novinek. Festival začne už o víkendu 19. a 20. června.

Během dvanácti letních víkendů otevře v Plzeňském kraji festival Industry Open různé technické památky se speciálními prohlídkami a spoustou novinek. Festival se uskuteční na zhruba dvaceti místech v Plzeňském kraji a potrvá až do 5. září.

Mezi nejzajímavější akce bude patřit například program na palubě historického autobusu Škoda RTO, který návštěvníky zaveze po stopách těžby na Plzeňsku. „Výlety budou zaměřené na těžbu tří surovin - uhlí, železa a kaolinu. Výlet po stopách kaolinu zavede návštěvníky až do Nevřeně,“ uvedla manažerka projektu Industry Open Alena Fialová. Tam se návštěvníci budou moci vydat na komentovanou prohlídku bývalého kaolinového dolu.

Tento víkend se můžete těšit na speciální prohlídky i oblíbený Street Food Market

Plzeňský Prazdroj je partnerem festivalu Industry Open už od samého začátku. Pro letošní ročník festivalu si připravil prohlídky nazvané Život ve sklepích, které už tento víkend návštěvníkům odhalí sklepy pivovaru a přiblíží tradiční bednářské řemeslo.

V sobotu proběhne také jedna z prvních architektonických procházek, která povede po trase Plzeňského architektonického manuálu. Jejím cílem bude Petrohrad. Kromě průmyslových staveb se zaměří také na obytné domy v tehdejší převážně dělnické čtvrti.

Poslední sobotní akcí bude komentovaná prohlídka Muzea Lobzy, která představí příběhy dvoutaktů. „V muzeu můžete nasát atmosféru minulých let. Mezi exempláři najdete sbírku trabantů a dalších vozidel. Zajímavý je i samotný objekt, kde se muzeum nachází. Jeho historie sahá až do 14. století,“ doplnila Fialová.

V neděli se bude konat v DEPU 2015 první ze série DEPO Street Food Market. Na nádvoří budou rozestavěné stánky a food trucky. „Bude tam k dispozici spousta dobrot a pití,“ láká za organizátory Fialová.

Plán všech festivalových akcí a informace o vstupenkách naleznete na webových stránkách

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková
Spustit audio