O výstavbě betonárny v Losiné se rozhoduje v referendu

8. říjen 2021 20:07, aktualizováno

Už dvakrát lidé v Losiné u Plzně odmítli v referendu výstavbu nové betonárny. Během letošních voleb do poslanecké sněmovny je čeká toto rozhodování již potřetí.

Referendum v obci Losiná

Už v roce 2010 přišla firma APB s myšlenkou výstavby nové betonárny. Lidé z Losiné se však báli hluku a velkého dopravního zatížení. Tyto obavy však měly pramenit převážně z nedostatečného informování ze strany firmy.

„Myšlena bylo vlastně recyklace betonu, který vzniká při technologii výroby betonové směsi, nikoliv recyklaci betonu, že by se zde měly mlít panely nebo něco podobného,“ poznamenal nezávislý starosta Losiné Miloš Černý.

V roce 2010 si tak lidé peticí vyžádali v pořadí první referendum. O šest let později odpovídali na stejnou otázku. Lidé byli proti betonárně, a proto se obec bránila a odvolávala se kvůli pochybení v projektové dokumentaci, ekologii nebo nebezpečnosti dopravy.

Situace se změnila

Chyby na straně žadatele i stavebního úřadu byly odstraněny. Pracuje se i na zlepšení dopravní situace v obci. Vedení obce se rozhodlo se lidí znovu zeptat, zda má nebo nemá smysl proti betonárně  bojovat.

Pokud lidé v referendu betonárnu i potřetí odmítnou, bude muset obec proti ní i nadále bojovat. Znamenalo by to podání odvolání proti územnímu rozhodnutí. Dále by pak věc řešily soudy. Jestli však dopadne referendum v Losiné opačně, vedení obce vezme odvolání zpět. Rozhodnutí stavebního úřadu se stane pravomocným a je možné požádat o stavební povolení.

Mimo referenda v Losiné probíhají právě v Plzeňském kraji další dvě místní referenda. V Sušici na Klatovsku rozhodnou o místní nemocnici. Příkosice na Rokycansku zase řeší typ kanalizace, kterou má obec postavit.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio