Obalovna asfaltových směsí se v Rokycanech stavět nebude

6. březen 2020 09:35

Záměr výstavby obalovny živičných směsí v areálu bývalých kovohutí v Rokycanech byl zastaven. Investor a místní podnikatel Robert Beneš se rozhodl od stavby ustoupit. S realizací výrobny na asfaltovou směs od začátku nesouhlasila radnice města i lidé z okolí plánované stavby.

„Největší strach mám ze zápachu, z dopravy, z navýšení počtu nákladních aut a z celkového zhoršení životního prostředí tak, jak to obalovny a asfaltovny ve svém okolí dělají,“ řekl Karel Pittner, který bydlí asi 200 metrů od místa plánované obalovany. Paní Andrea žije ve vzdálenosti zhruba 400 metrů: „Nejvíce se obávám hluku, zvýšené dopravy a chemických látek, které by mohly unikat do vzduchu.“

Podobný postoj měla od samého začátku i rokycanská radnice. „Už v prosinci jsme jako město vznesli k záměru připomínky a jsme rádi, že nám dal krajský úřad za pravdu,“ doplnil místostarosta Jan Šašek. „Upozorňovali jsme tehdy na to, že obalovny mohou svými emisemi negativně ovlivňovat okolí. Rovněž jsme nesouhlasili s kácením náletových dřevin, které naopak mohou přispívat ke snížení prašnosti a ke zlepšení mikroklimatu v této oblasti.“

Stavba byla plánována na nevhodném místě

Na konci února se vyjádřila k výstavbě obalovny také rada města. „Jednomyslně jsme konstatovali, že se záměrem výstavby tohoto zařízení nesouhlasíme, a to z důvodu nevhodnosti umístění v intravilánu města,“ vysvětlil místostarosta.

Situace nabrala rychlý spád a investor Robert Beneš od svého záměru ustoupil. V prohlášení pro oficiální webové stránky města uvedl, že po rozhovoru se starostou Václavem Kočím se rozhodl zastavit posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. velká EIA) a tím ukončil veškeré plánované aktivity v areálu bývalých rokycanských kovohutí.

„Já tímto považuji věc za skončenou. Věřím, že se situace uklidní a mám z tohoto rozhodnutí radost,“ doplnil starosta města Rokycany.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio