Občané ve Stříbře většinou odmítají plazmovou spalovnu

30. duben 2012

Plazmová spalovna odpadu vyvolala bouřlivou diskusi i ve Stříbře. Zařízení, které pomocí vysokých teplot přemění odpad na plyn, chce na Tachovsku vybudovat firma Energocentrum Černošín. Mezi vytipovanými lokalitami je skládka v Černošíně nebo areál stříbrských kasáren. Odborníci se ve čtvrtek na veřejné besedě pokusili lidem ve Stříbře vysvětlit, jaké má zplynovna výhody oproti klasické spalovně. Většinu ze 130 přítomných ale zřejmě nepřesvědčili.

Hned v úvodu besedy zaznělo, že připravovaná novela zákona počítá již od roku 2013 s prudkým navýšením poplatků za nakládání s odpady a od roku 2018 se zákazem skládkování odpadu. Z tohoto důvodu Plzeň plánuje v Chotíkově výstavbu spalovny do roku 2015 s kapacitou 95 tisíc tun, ale region produkuje zhruba 120 tisíc tun.

Firma, která má vybudovaný systém svozu na skládku v Černošíně, hledá možnosti levnější likvidace odpadů než jejich vození do spalovny v Chotíkově. A rozhodla se pro plazmovou spalovnu s roční kapacitou 40 tisíc tun odpadu, která má vyrábět elektřinu i teplo. Odpad se při teplotě 5000 stupňů Celsia nespaluje, ale rozloží na elementární částice.

Investice je spočítaná na zhruba 600 milionů korun. Ve Stříbře se zvažuje jako místo pro spalovnu u revitalizovaných bývalých kasáren, kde býval tankodrom. Jde o objekt o půdorysu 50 krát 30 metrů, jehož třísměnný provoz by obsluhovalo 20 lidí. Certifikovaný odpad by se dovážel z Černošína.

Zastupitelé Černošína zatím nechtěli zařadit záměr na vybudování spalovnu na jednání, ale ve Stříbře se jím budou zastupitelé ještě zabývat. Občané Stříbra, kteří na besedu dorazili, se ale postavili většinou proti záměru, často zaznívalo, že jsou zásadně proti tomu, aby takové zařízení bylo na území města. Proti záměru vystupuje ekologické sdružení Arnika a stříbrské sdružení STROM.

autor: lum
Spustit audio