Obce na okraji CHKO Brdy mají nové hasičské vozy

18. duben 2017

Hasičským jednotkám se s otevřením nové chráněné krajinné oblasti zvětšilo území, na kterém musí zasahovat, a na mnoha místech technické vybavení nestačilo novým požadavkům. Obce proto většinou využily možnosti zažádat o dotaci z Evropské unie na nákup potřebné techniky.

To je i případ Mirošova na Rokycansku, kde sbor dobrovolných hasičů získá dva nové vozy. Dvě nová vozidla pro dobrovolné hasiče v Mirošově přijdou na 10 milionů korun. Devadesát procent nákladů zaplatí evropská dotace, zbytek město. Jedno auto už hasiči převzali, druhé budou mít do konce roku. Nová technika v podobě velkokapacitní cisterny a dopravního automobilu bude sloužit dobrovolným hasičům z Mirošova právě při zásazích v Brdech.

„Tato dotace byla vázaná na toto území a v okolí je více obcí, které dotaci získaly. My jsme na okraji bývalého vojenského újezdu a na případný zásah v CHKO Brdy musíme být připravení. Náš historický katastr, který nám byl navrácen, není moc velký, ale hasiči budou muset zasahovat na mnohem větší ploše, než bylo naše původní katastrální území,“ řekl starosta Mirošova Vlastimil Sýkora.

Mirošov také podle starosty Vlastimila Sýkory plánuje vylepšit hasičům zbrojnici, protože ta stávající nevyhovuje. Nově se přistaví část pro techniku, sklad a provedou se vnitřní úpravy se šatnou a sociálním zázemím. Náklady na přístavbu hasičské zbojnice město spočítalo na 7 milionů korun a také zažádalo o evropskou dotaci.

Novou techniku pořídilo také další město na okraji Brd Spálené Poříčí, říká starosta Pavel Čížek: „V souvislosti s rozšířením dojezdových ploch v Brdech pro dobrovolné hasiče jsme ve Spáleném Poříčí zakoupili v loňském roce jeden dopravní automobil do obce Číčov, který je nejblíže Brdům. V současné době usilujeme o dopravní automobil pro SDH Spálené Poříčí.“

Nové vozy se hned otestují na cvičení

Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Františka Pavlase je nová technika pro dobrovolné hasiče v obcích u Brd potřeba. „Brdy jsou a budou problematické. Teď nás čeká další velké cvičení, takže na Brdy se neustále připravujeme. Loni jsme obdobně cvičili na Jordánu, kde byl letos poměrně velký požár. Chceme jednotky dobrovolných hasičů na podobné situace připravit a prakticky si vyzkoušet dopravu a zaujetí požární obrany. Principiálně s nimi procvičit taktické postupy,“ upřesňuje Pavlas.

Cvičení v Brdech se uskuteční na konci dubna a podle Františka Pavlase se ho zúčastní na 200 profesionálních i dobrovolných hasičů.

autoři: čer , jik
Spustit audio