Obchodní dům Žďár v Rokycanech bude zdobit speciální kovová fasáda

14. září 2021 10:36, aktualizováno

V Rokycanech zahájili opravu fasády a střechy historicky prvního a dodnes největšího obchodního domu Žďár. Ten stojí na Masarykově náměstí už přes 35 let a v současné době slouží nejen jako nákupní centrum, sídlí v něm také část městského úřadu.

Zatímco v loňském roce se budova dočkala nových oken a dveří, teď začala druhá etapa oprav. „V této době se na stavbě dokončují bourací práce. Odstraňovaly se původní obklady a dlažby. Už se provádí zakládání samotné nové fasády nového zateplovacího systému. Je to staveniště a je tu hodně materiálu, který se likvidoval, sundával z toho objektu, ale i ten, který na něj nově půjde, “ popsal místostarosta Rokycan Jan Šašek z ODS.

I když vypadá objekt z venku nepřístupný, obchody v něm fungují bez omezení i během rekonstrukce. „Prodej je nepřerušen, obchody i služby jsou pořád otevřeny,“ doplnil Jan Šašek.

Obchodní dům Žďár vznikl v roce 1985. Podle architekta Karla Hanzlíka rekonstrukce chce zachovat charakter objektu tak, jak byl vymyšlený. Podle něj bude nejzajímavější řešení nové fasády. Starou keramickou dlažbu původem z Břas nahradí hned několik nových obkladů.

Nová fasáda - staronový vzhled

„Na západní straně je použitý kovový lamelový obklad, a na prvky které jsou zdůrazňující nosné, byl použitý korten. Jedná se o materiál, který bude do jisté míry vyvolávat pocit staré barevnosti, protože je to materiál, který přirozeně zrezaví a tím navodí tu barvu, jež tu byla. Budou s ním obloženy sloupy a zpevňující prvky,“ popsal Karel Hanzlík.

Obchodní dům Žďár budí od samého počátku své existence emoce a lidem v Rokycanech je trnem v oku. „Jedná se totiž o objekt, který do centra města nezapadl a fatálně ovlivnil předchozí historický ráz centra. S vědomím toho, že se v předchozích letech do objektu investovalo, byla zpracována studie panem architektem. Ten v podstatě hezky a vkusně vyřešil ten vnější objekt, který bude mít moderní ráz,“ dodal Jan Šašek.

Pokud vše půjde podle plánu, měla by být rekonstrukce fasády a střechy dokončena do konce listopadu.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio