Obchody se připravují na možné pondělní otevření

19. únor 2021 08:40, aktualizováno

Knihkupectví, parfumérie nebo obchody s elektronikou možná od pondělí znovu po dvouměsíční pauze přivítají zákazníky. Obchody v Plzni jsou na otevření připraveny.

V pondělí 22. února by mohly znovu začít fungovat malé obchody. Platit by měly rozestupy, dezinfekce a jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Nově mají nosit prodavači respirátory. „Příliš se nepřipravujeme, protože už minulý týden měl být konec nouzového stavu a nakonec nebyl. Jsme ale schopni otevřít ze dne na den,“ sdělil spolumajitel antikvariátu v Plzni Filip Beneš. Výdaje navíc za respirátory majitelům problém nedělají.

Obchody mají zavřeno od 23. prosince a většina obchodníků v Plzni by své prodejny otevřít chtěla. Například právě antikvariát je závislý na příchodu zákazníků do obchodu, protože od nich vykupuje knihy a získává tak své zboží.

Lidé v Plzni ale v otázce otevření obchodů jednotní nejsou. Někteří by obnovení provozu prodejen vítali a je to podle nich potřeba, jiným připadá otevření obchodů jako hrozba a nesouhlasí s tím.

Prodejci s dodržováním přísných podmínek při otevření počítají

Malé obchody se chystají na otevření

„Připravujeme se, situaci pravidelně sledujeme, komunikujeme s našimi zaměstnanci, aby byli připraveni, že může nastat varianta, že půjdou v pondělí do práce,“ poznamenala vedoucí obchodu Secondhelp v Plzni Kateřina Petrušková, která má již svou prodejnu připravenou k otevření. Má objednané respirátory pro všechny zaměstnance, připraveno dostatek desinfekce a přeměřenou prodejnu, aby věděla, kolik zákazníků mohou do obchodu pustit.

Neprodané zimní zboží se bude muset zlevňovat, některé kousky se vyřadí a na věšáky se poté připraví oblečení na jarní sezónu. Obsluhu zajišťují lidé s různým postižením, i pro ně je důležité mít kde pracovat. „Jedná se o zaměstnance s různým zdravotním znevýhodněním jak psychického, tak fyzického rázu. Práce jim teď opravdu chybí a situace, kdy jsou dlouhodobě doma, pro ně není vůbec příznivá a může to u nich způsobit nějaké problémy,“ uvítala by i kvůli svým zaměstnancům otevření prodejny Kateřina Petrušková.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio