Období temného podzimu je nejen pro dnešní čarodějky plné mysterií a rituálů

4. listopad 2016

Jak se žije čarodějnicím na Plzeňsku a jaké rituály jsou spojené s podzimem? Odpoví nám bývalá vysokoškolská učitelka a lektorka moderního čarodějnictví Kamila Velkoborská. Na téma čarodějnictví a mysterie vede i strašidelné přednášky.

„Dnes věříme, že naši předci dělili rok na dvě části. Na světlou a temnou polovinu roku. V období mezi létem a zimou se věřilo, že brána mezi světy je v tuhle dobu pootevřená,“ vysvětluje lektorka moderního čarodějnictví Kamila Velkoborská.

Podle jejích slov k nám mohou v přechodovém období, tedy například na podzim, přicházet bytosti z jiného světa.

„Toto období bylo dobré nejen pro komunikaci s předky, ale i pro věštění. V tuto dobu bylo možné nahlédnout za závoj a dostat se k informacím, které byly jindy nedostupné. Ženy zajímalo, zda se vdají, zemědělce, zda bude dobrá úroda a podobně,“ řekla Velkoborská.

Dnešní představa čarodějky je jiné než před staletími

Podle Kamily Velkoborské může být čarodějem stejně dobře žena jako muž. Koncept čarodějky se ale v průběhu staletí změnil. Z ošklivé babizny se stala krásná sexy žena, která má mnoho magických sil. Mezi nejznámější současné čarodějky jistě patřila bába Kamenická nebo na Sušicku páter Ferda.

„Moderní čarodějku na první pohled jistě nepoznáte. Ale jistě to poznáte, když přijdete k ní domů. Tam bude mít určitě oltář, vykládací karty, bude něco vědět o krystalech a bude mít spoustu svíček. Celkově její byt bude vyzařovat jinou atmosféru,“ uzavírá lektorka moderního čarodějnictví Kamila Velkoborská.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio