Obětí internetového podvodu se může stát skoro každý, varují odborníci z řad policie

11. duben 2023

Kyberkriminalita neboli kybernetická kriminalita je souhrnný název pro množinu trestných činů, kdy k spáchání protiprávního jednání byly využity či zneužity prostředky informačních technologií nebo se tyto technologie samy staly cílem útoku.

Druhů podvodů je mnoho. Mnohé z nich jsou páchány ve velkém (masivně) a pojí je například stejný nebo podobný  způsob provedení, nebo třeba cílí na stejný objekt. Podle toho je pak řadíme do určitých kategorií s příznačným názvem, jako například investiční podvody, legenda falešný bankéř, reverzní inzertní podvody, podvody spojené s romantikou apod. Každý trestný čin má své znaky, na základě kterých jsou pak spojovány do sérií.

Obětí se může stát kdokoli, kdo se pohybuje v online světě a používá např. internetové bankovnictví, chytrý mobilní telefon, nebo má účet na sociální síti a zkrátka využívá internet. To ale neznamená, že bychom tyto technologie využívat neměli, naopak, jen je potřeba dbát na ostražitost.

Senioři nejsou primárním cílem, ale mohou být zranitelnější

Ve většině případů nejsou primárním cílem senioři, podvodníci využívají systém masivních online kampaní s využitím sociálního inženýrství a obětí se tak může stát opravdu kdokoli. Senioři se však za určitých okolností mohou stát zranitelnějšími například vzhledem ke své důvěřivosti, nebo u typů podvodů kde hrají primární roli technologie starší a známější. Pokud však budou dbát základních pravidel, není podle kriminalistů, žádný důvod je strašit a odrazovat od využívání informačních technologií v každodenním životě.

Jak vlastně probíhají podvodná jednání na internetu? Jak poznat podvodného bankéře, podvodný eshop a podvodné inzeráty? A co teprve podvody na sociálních sítích, jaké jsou, jak fungují, na co si dát pozor?

Poslechněte si Dobrou radu s kapitánkou Jiřinou Vybíhalová, koordinátorka prevence kriminality a kapitánem Martinem Frýdlem z oddělení kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio