Oblast nad přehradou Skalka u Chebu čekají další úpravy

6. březen 2019 11:30

Díky přeshraničnímu projektu budou letos pokračovat úpravy v okolí přehrady Skalka u Chebu. Vznikne tam například nová naučná stezka.

Předloni tam v rámci projektu Goethův naučný lesopark vznikly nové cesty, bludiště, zavěšená lávka a upravilo se také okolí vyhlídky Egerwarte. Podle informací chebské radnice letos nad přehradou Skalka přibude například nová naučná stezka, která představí přírodní zajímavosti i historii lokality.

Dojde také k parkovým úpravám a výstavbě bezbariérové cesty od hráze přehrady Skalka na Kachní kámen. V lokalitě bývalé plovárny a navazujícím území směrem k vyhlídce Egerwarte přibyde nový mobiliář včetně pergoly a dokončí se také síť cest.

Kromě stavebních úprav počítá město i s dalšími doplňkovými aktivitami

Půjde například o vzdělávací programy pro školy i veřejnost, tvorbu propagačních materiálů, workshopy nebo geologický průzkum dotčených území. V lokalitě nad přehradou Skalka pak počítá také s opravou štěrkové cesty od rozhledny Egerwarte na Stein. Ta by měla stát 900 tisíc korun a zaplatí ji město.

Celkové náklady budou 10,5 milionu korun. Z toho až 90 procent pokryje evropská dotace z programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem. Konkrétně se jedná o přeshraniční projekt s názvem Brána do nitra Země, který je zaměřen na obnovu kulturního a přírodního dědictví s důrazem na geologii a vzdělávání.

Úpravy začnou podle chebské radnice v březnu a vše má být hotové do konce října letošního roku.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio