Oblíbená i nepříjemná místa v Plzni pomáhá určit pocitová mapa, město dá i na průzkumy veřejného mínění

Na to, která místa mají lidé v Plzni rádi a kterým se raději vyhýbají, odpovídá mimo jiné pocitová mapa. Sice už je šest let stará, pro město je ale pořád jedním z vodítek, ke kterým přihlíží při plánování investic nebo zvelebování veřejného prostoru.

Jedním z vodítek, která využívají některá města v Česku při svých proměnách, jsou pocitové mapy. Když vznikají, obyvatelé sdělují své pocity a zapichují zelené špendlíky do míst na mapě, kam rádi chodí, kam by vzali návštěvu nebo kde by chtěli bydlet. Červené špendlíky pak vpichují do mapy tam, kde se cítí nepříjemně a kde potřebují změnu. Pocitovou mapu má už šest let, od roku 2017, také město Plzeň. Kladně v ní lidé hodnotili okolí řek, parky nebo sportoviště, negativní vysvědčení dostaly Americká třída nebo oblast hlavního nádraží.

„Na základě podnětů z pocitové mapy bylo upraveno například místo vedle hlavního vlakového nádraží zvané Hamburk,“ uvádí Eva Velebná Brejchová z plzeňského magistrátního útvaru koncepce a rozvoje. „Je to první místo, které vidí lidé při příjezdu do Plzně. Dříve tu bylo nevzhledné hliněné parkoviště a občany byla nereprezentativnost místa vnímána velmi negativně.“

To první, co lidé po příjezdu vlakem nebo autobusem do Plzně vidí, vypadá dnes jinak. Vstupní brána do města dostala jméno Paluba Hamburk. Je tu možnost koupit si kávu, občerstvení, zároveň zde vznikla rozhledna. A co na to občané? Ti nově upravené místo vnímají vesměs pozitivně, zároveň si ale stěžují na to, že se zde často zdržují – citujme – „podivná individua“.

Jestli je více těch, kteří prostor vedle nádraží vnímají špatně, nebo dobře, zatím město neví. Novou pocitovou mapu nechystá. Vodítkem pro další proměny města může být ale i každé čtyři roky pořádaný průzkum veřejného mínění, ve kterém se město ptalo lidí, jak se jim v Plzni žije. V současné době prochází průzkum vyhodnocením. Názory lidí následně zapracuje plzeňský magistrát do aktualizované verze strategického plánu města.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio