Obří akvária plná ryb z povodí Odry, Ostravice a Opavy lákají do Landek parku v Ostravě-Petřkovicích

14. leden 2020

Landek park v Ostravě-Petřkovicích v Moravskoslezském kraji je rozhlehlý areál, ve kterém se nachází hornické muzeum, přírodní a prehistorické památky, hřiště, lanová dráha, tenisové kurty a další možnosti kulturního a rekreačního vyžití. Nejnovější expozice nazvaná Akvárium Landek je věnovaná rybám českých řek.

Mezi její nejnovější obyvatele patří sumec Pepa, štika Matylda a kapři Karel, Lojza a Bedřich. Společnost jim ale dělá i množství dalších druhů sladkovodních ryb - okouni, pstruzi, oukleje, sumci, úhoři, jeseteři i méně známé ryby českých řek a rybníků.

V největším z akvárií, které má kapacitu pět tisíc litrů, se zabydlel sumec Pepa, který měří na délku téměř 1,7 metru. K dalším zdejším unikátům patří bílý sumec nebo zlatá štika. O všech vodních živočiších v expozici se návštěvníci mohou ledacos dočíst na informačních tabulích.

Akvárium Landek představuje ryby z místních řek – Odry, Opavy, Ostravice a jejich přítoků. „Jsou to ryby, které v těch řekách žijí i dnes, kromě těch lososovitých, protože tu máme k vidění i mořskou formu lososa obecného a potom ještě hlavatku podunajskou a sivena alpského. To pro dokreslení toho, jak ty lososovité ryby vypadají. A také proto, že opravdu kdysi tou Odrou lososi táhli,“ říká tvůrce akvarijní expozice Jiří Rachfalík. A zároveň doufá, že se v budoucnu podaří lososy zpátky do řeky vrátit, jako se vrátili do Labe.

Když přijdete do expozice v pátek kolem druhé hodiny, máte šanci vidět i krmení ryb, především těch dravých. V současné době se v Akváriu Landek nacházejí přibližně dvě třetiny ryb, které žijí v českých a moravských vodách. Tvůrci expozice by ale rádi brzy dospěli k tomu, že budou mít v akváriích celou ucelenou kolekci tuzemských ryb.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.