Obyvatelé Jiráskova náměstí v Plzni sepsali petici proti kácení stromů

29. květen 2018

V rámci obnovy náměstí má být pokáceno 93 ze 136 stromů. Autoři projektu z atelieru re:architekti počítají s tím, že z náměstí vznikne prostor ideální pro trávení volného času. Ale lidem se nelíbí, že kácení je tak rozsáhlé a týká se i zdravých stromů. Nesouhlasí ani se zmenšením trávníků. 

Obnova náměstí, které je charakteristické vzrostlými kaštany, má stát až 160 milionů korun a finančně se na ní bude podílet druhý městský obvod, město Plzeň a také Nadace Proměny Karla Komárka. Proběhlo už několik veřejných projednání s obyvateli. Po tom posledním vznikla zmíněná petice.

„Petice vznikla z pocitu, že po dokončené obnově Jiráskova náměstí se nám zhorší životní prostředí ve formě celkového zhoršení ovzduší. Mikroklima je tvořeno určitým počtem stromů, které příznivě působí svými výpary na udržování vláhy, snižují prašnost a v létě regulují teplotu. S kácením stromů zároveň souvisí úbytek travnaté plochy, jejíž velká část má být nahrazena mlatem. Ten pokud je horko a větrno je velmi prašný,“ vysvětlila s peticí v ruce ve stínu kaštanu obyvatelka náměstí Hana Borová.

Petici, až bude mít alespoň tisícovku podpisů, obyvatelé odnesou na úřad druhého městského obvodu. Tam ji očekává místostarosta Jan Fluxa. Jak řekl, peticí se bude slovanská radnice důkladně zabývat: „ My nemáme problém s tím, udělat setkání na toto téma ještě jedno a skutečně tam obejít všechny stromy, a říct si u každého z nich, proč by tam měl zůstat či nikoliv, ať už podle organizátorů petice či podle architektů. Toto určitě zorganizujeme a potom je to na zvážení argumentů.“

Zachovat staré stromy nebo vysázet nové

 Do obnovy Jiráskova náměstí je zapojený také plzeňský spolek Pěstuj prostor. Jak podotkl jeho člen architekt Marek Sivák, tvůrci projektu měli už od začátku zadání co nejvíc stromů zachovat.

„Já se domnívám, že návrh je velmi kvalitním kompromisem mezi nároky různých skupin občanů. Na jedné straně stojí ti, kteří chtějí zvýšit parkovací kapacity. I kvůli těmto opatřením se musí posouvat linie na náměstí a podobně. V takovýchto proporcích není možné stromy zachovat. Ty stromy, které ale zachovat lze, k těm se zpracovatelé projektu chovají s respektem a velmi profesionálně,“ doplnil Marek Sivák.

Pokácené stromy nahradí stromy nové. Funkci těch současných ale podle Hany Borové nemůžou nahradit, protože i když bude podél parteru vysázeno více stromů, nebudou schopni, ze své podstaty, dosáhnout určité košatosti.

S přeměnou Jiráskova náměstí by se mělo začít zhruba do tří let.

autoři: kos , jik
Spustit audio