Obyvatelé Kolince na Klatovsku odmítli v referendu stavbu bioplynové stanice

10. září 2012

Bioplynovou stanici v obci nechceme - takový je výsledek sobotního referenda, které se konalo v Kolinci u Sušice. Lidé odmítli stavbu zařízení na zpracování odpadu z kravínů a drůbežáren.

S nápadem postavit ve svém areálu zařízení za 80 milionů korun přišlo místní Zemědělské a obchodní družstvo.

Pod petici za vypsání referenda se v Kolinci podepsalo 300 voličů. Vedení obce s necelými 1400 obyvateli návrh zkontrolovalo a zastupitelstvo pak vypsalo referendum.

Obyvatelé odpovídali na otázku: Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo městyse Kolinec, jako účastník všech řízení týkající se stavby a umístění bioplynové stanice, dalo souhlasné stanovisko ve věci výstavby a provozování bioplynové stanice v katastrálním území Kolinec v objektu ZD Kolinec?

Referenda se zúčastnilo přes tři sta lidí, tedy bezmála polovina všech kolineckých voličů. Z nich pouze 40 lidí bioplynovou stanici podpořilo, zatímco většina, 289 lidí nechce, aby obec stavbu povolila, i když investor slíbil použít nejnovější technologie. Lidé se obávají, že by se z bioplynové stanice šířil zápach, bojí se také nárůstu kamionové dopravy v obci.

Z výsledků, které městys Kolinec zveřejnil na úřední desce vyplývá, že referendum vyhovělo podmínkám zákona, je platné a rozhodnutí občanů je pro zastupitelstvo závazné.


Zvětšit mapu
autor: lum
Spustit audio