Ochrana ovocných stromů. Zkuste 5 způsobů, jak bojovat s jarními mrazíky

20. březen 2024

Na ochranu ovocných stromů před jarními mrazíky můžete myslet už v zimě. Třeba oddalováním rašení a kvetení. Můžete třeba nastýlat sníh i hnůj nebo podkládat stromy polystyrénem pod koruny stromů v době, kdy je zem zamrzlá.

Na jaře pokles teploty na bod mrazu a pod něj nastává obvykle 2–3 hodiny před východem slunce. Jednou z možných způsobů ochrany je zalévání. Nad zalitou zeminou je totiž tepleji než nad suchou. To je dobré zejména pro ochranu zeleniny, která se kryje netkanou textilií. Můžete pod ní navíc „zatopit“ PET lahvemi s horkou vodou.

Jak chránit ovocné stromy, vinnou révu apod., pokud z předpovědi počasí víte, že mrazy mohou přijít? Existuje několik možností:

  • Ochrana pohybem vzduchu, jeho vířením, ve velkém třeba i helikoptérami, které přelétávají nad sadem, doma na zahradě pod ovocným stromem obyčejným větrákem s případným přihříváním vzduchu.
  • Ochrana vytvořením prostředí nepouštějícího mráz ke stromům – zadýmování, ohřívání vzduchu od poklesu teplot na 12 °C
  • Ochrana ledem – mlžení stromů v době kdy mrzne
  • Ochrana postřiky – použití měďnatých přípravků, bóru, dva tři dny předem
  • Zakrývání stromů netkanou či jinou textilií a topení v těchto prostorech (PET lahve s horkou vodou)

Ovocné stromy jsou na nízké teploty citlivé

U většiny odrůd jabloní zmrznou květy ovocných stromů při teplotě 2 °C. Květy višní a slivoní snášejí pokles teploty na –3 °C. Meruňky a broskvoně snesou ještě méně, malé plůdky meruněk ničí již 0,5 °C.

Trpí samozřejmě i kvetoucí okrasné stromy, zejména ty, které patří mezi růžovité. Mráz může poškodit také keře a stromy s velkými květy a listy, jako jsou třeba magnolie.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio

Související