Ochránce přírody trápí neukáznění turisté. Ti rozdělávají oheň v přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště

12. červen 2019 14:00

Ochránci přírody pravidelně kontrolují národní přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště u Přebuzi na Sokolovsku. Někteří turisté tady totiž rozdělávají oheň a hrozí požáry. Ochránci proto pravidelně místa kontrolují a případná ohniště ničí.

Přírodní rezervace se nachází mezi osadami Rolava, Jelení a německým Carsfeldem, kde mimochodem leží nejvýše položená přehrada Krušných hor. Rolavská vrchoviště získala mimořádnou ochranu státu hlavně díky zachovalému souboru horských rašelinišť a podmáčených smrčin s typickou flórou a faunou. Neukáznění návštěvníci k okolí ale žádnou úctu nechovají. Motoristé parkují na lesních cestách, čtyřkolkami zajíždí až do lesa, lidé zde kempují a zakládají ohniště.

„To co se teď děje, je už trochu za hranou. My když jsme sem přišli, tak jsme se šli vykoupat a vrátili se, ale teď je tady obrovská móda ohně,“ říká ochránce přírody Rudolf Kovařík a zároveň upozorňuje, že v oblasti je rašelinový podklad: „Když tady něco chytne, bude to velice špatně uhasitelné.“

Vzhledem k tomu, že je na území přírodní rezervace velmi vysoké riziko rychlého šíření požáru, odstraňují ochránci veškerá ohniště, která se jim připletou do cesty. Lidé se je snaží nyní maskovat, i přesto se ale většinu z nich podaří odhalit.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr , Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio