Ochránci přírody na Tachovsku se připravují na jarní migraci obojživelníků

22. březen 2021 20:00, aktualizováno

V okolí Václavského rybníka u Přimdy na Tachovsku staví ochránci přírody podél silnic migrační zábrany, aby se žáby a čolci bezpečně dostali ze zimovišť k vodě.

Na jaře se tisíce žab snaží dostat ze svých zimovišť v lesích k rybníkům, kam kladou vajíčka. Na Tachovsku dělají ochránci přírody a dobrovolníci žábám cestu k Václavskému rybníku bezpečnější tím, že kolem cest staví migrační zábrany - 40 až 50 cm vysoké, hladké fólie.

„Folie musí být optimálně zajištěné a zakotvené do země, aby je obojživelníci nemohli podlézt nebo přelézt,“ vysvětlil Jiří Vlček z odboru ochrany přírody na krajském úřadě. Tyto zábrany navedou obojživelníky do podchodů nebo propustků, které je zavedou k vodním plochám. Tam se pak rozmnožují. Bariéry budou kolem silnic asi dva měsíce a poté dojde k jejich demontáži.

V současnosti jsou obojživelníci ještě na zimovištích

„Letos ještě žádný tah nenastal, čekáme ho v následujících dnech, kdy se má oteplit,“ sdělil předseda základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Bernarticích Václav Pinta. V minulých letech zahynuly na silnici na Přimdu stovky obojživelníků.

Nejrozšířenější je v oblasti ropucha, skokan hnědý a dva druhy čolků – čolek obecný a horský. Četné jsou také transfery poměrně vzácné blatnice skvrnité, jinak nazývané česnekové. Tyto žáby jsou pomalé a na silnicích by neměly šanci přežít. Největší počty se zachrání u Karlovců u Horažďovic a u Kyjova.

V kraji existuje zhruba 15 míst, kde je nutné obojživelníkům pomáhat, protože jejich počty v regionu trvale klesají. Nejviditelnější poklesy jsou u obojživelníků žijících na rybnících.

Kraj chce vystavět i trvalé migrační zábrany

Plzeňský kraj chce také letos poprvé začít stavět trvalé migrační zábrany a postupně jejich počet zvyšovat. „Trvalé zábrany a podchody se budou instalovat v lokalitě Snopoušovy, Zálesí u Příchovic a na Valše,“ sdělil Jiří Vlček. Tyto lokality by měly být již příští sezónu bezpečné.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio