Očkovací tým ze sušické nemocnice obsadil horažďovickou radnici

25. listopad 2021 22:00, aktualizováno

Zhoršující se epidemická situace a rostoucí zájem o očkování proti nemoci covid- 19. Taková je situace v posledních dnech. Do terénu proto vyrážejí i mobilní očkovací týmy. Třeba dnes byl na výjezdu tým ze sušické nemocnice. V Horažďovicích na radnici očkoval zájemce bez předchozí registrace. Pro první a třetí očkovací dávku si tam přišly desítky lidí.

Většina z příchozích si službu mobilního očkovacího týmu pochvalovala. „Já jsem dvakrát očkovaná v Sušici a tohle mi ušetří tu cestu,“ řekla paní Bláhová z Horažďovic. Na očkování do Sušice měla jet i paní Járová. A také ona byla ráda, že může být naočkovaná v Horažďovicích a nemusí nikam jezdit.

„Nechal jsem se naočkovat kvůli tomu, že nás nutí vláda. Jsem sice po covidu a myslím si, že bych to zvládnul normálně, ale současné okolnosti nás nutí k tomu, nechat si to dát, abychom mohli někam jít, třeba sportovat. Což je můj problém,“ uvedl pan Ušijak.

Očkovaly se také děti

Součástí očkovacího týmu je i pediatr a tak se v Horažďovicích mohly nechat naočkovat i děti od 12 do 15 let. Toho například využila i paní Mária s dvanáctiletým Jakubem. „Pro očkování jsme se rozhodli proto, abychom měli svobodu. Děti chodí na koncerty, zpívají a bez očkování se tam nemůžeme dostat,“ uvedla.

„Zájem o očkování dětí je a je dobře, že chodí, protože tady je očkování jediná pomoc. Ve školách je teď covidu opravdu hodně. Myslím si, že ne každé dítě to může zvládnout dobře. Navíc se u nich může objevit postcovidový syndrom, který přijde třeba za tři měsíce a postihuje srdce nebo mozek. Proto je dobře, že budou děti naočkované,“ popsala dětská lékařka Jana Bojanovská.

Očkování co největšího počtu lidí

Mobilní očkovací tým pracuje pod Oddělením klinické biochemie a hematologie sušické nemocnice. „Chceme umožnit očkování, co největšímu počtu lidí a aby to pro ně bylo co nejkomfortnější. A také abychom pomohli aktuální epidemické situaci, aby dostalo třetí dávku co nejrychleji a co nejvíc starších lidí, protože teď přijdou z června skupiny obyvatel, které byly relativně početné. Tím se i minimalizuje mobilita lidí a jejich koncentrace v očkovacím centru. I zájem je, takže nás to těší, že to takhle pěkně funguje,“ zhodnotila primářka Oddělení klinické biochemie a hematologie Eva Fedorová.

Očkovací tým vyjíždí po dohodě s místní samosprávou i do dalších míst v regionu. Bez registrace se ale očkuje i přímo v sušické nemocnici, a to každé odpoledne. V pátek dokonce celý den.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio