Očkování proti borelióze může psa ochránit před trvalými bolestmi kloubů

S předjarním oteplením začínají být po zimě opět aktivní klíšťata, proto je nejvyšší čas nechat svého psa očkovat proti borelióze. Toto onemocnění totiž mohou klíšťata přenést nejen na člověka.

Také vašeho psa může po přisátí klíštěte postihnout borelióza. Na rozdíl od sebe, psa můžete proti této chorobě nechat očkovat. „Vakcinace navodí tvorbu protilátek proti borelióze. Když se potom pes nakazí, nevyvolá to u něj klinické onemocnění,“ říká veterinář Oto Huml, který očkování psů proti borelióze doporučuje zejména v oblastech vysokého výskytu klíšťat.

Vakcinace proti borelióze

Očkovat se můžou už štěňata od 12 týdnů věku. Přeočkování se provádí podle vakcinačního kalendáře obvykle po 4 týdnech a pak vždy jednou ročně. Jako každá jiná vakcína i tato může způsobit nežádoucí vedlejší účinky, podle MVDr. Humla je ale u psů toto riziko minimální: „V humánní medicíně se, pokud vím, vývoj vakcíny proti borelióze na těch vedlejších nežádoucích účincích zadrhl. Ale u psů jsem se nikdy nesetkal s tím, že by vyvolávala nějaké onemocnění, které bychom mohli jednoznačně dát do souvislosti s očkováním.“

Preparáty proti vnějším parazitům

Další možností prevence nákazy boreliózou u psa jsou prostředky hubící klíšťata a blechy. „V praxi to výborně funguje,“ ujišťuje MVDr. Oto Huml, „protože k infekci nedochází okamžitě po přisátí klíštěte, ale až několik hodin, dokonce i 1 nebo 2 dny poté. Takže ty dobře působící prostředky mezitím stačí klíště zabít a k infekci nedochází.“

Příznaky boreliózy u psů

Borelióza se u psů projevuje podobně jako u lidí, chovatel však většinou příznaky postřehne až ve fázi, která se u člověka označuje jako 3. stádium tohoto onemocnění. „Psi mají pigmentovanou kůži, takže migrující skvrny na kůži u nich nezaznamenáme. Přechodné horečky si také u psa všimne málokdo,“ konstatuje veterinář. Do ordinace tedy chovatel psa přivádí, až když zvíře kulhá a trpí stěhovavými bolestmi kloubů. Po potvrzení boreliózy následuje několikatýdenní léčba silnými antibiotiky.

Možné následky

Chronická borelióza může být příčinou trvalého bolestivého poškození kloubů, postihnout ale může také ledviny, srdce a mozek psa.

Spustit audio

Související