Očkování proti žloutence

17. duben 2002
Dobrá rada

Než pojedete na dovolenou, nechte se očkovat proti žloutence. Právě v těchto dnech je nejvyšší čas, tvrdí jak hygienici, tak lékaři. Se žloutenkou se můžete setkat všude, říká Daniela Fránová, lékařka oddělení epidemiologie Krajské hygienické stanice v Plzni.

Fránová: Hepatitida se vyskytuje u nás, v celé Evropě, v jižní více a pokud jedete do exotičtějších zemí, tak to jsou oblasti s vysokým výskytem těchto nákaz.

Žloutenka je příznak, vlastní onemocnění je hepatitida, virový zánět jater. Hepatitida se rozděluje na dva typy.

Fránová: Typ A je nazýván nemocí špinavých rukou, přenáší se kontaktem s nemocným člověkem, eventuálně kontaminovanou vodou nebo potravinami. Typ B se přenáší krví, krevními deriváty, nesterilními zdravotnickými výkony a pohlavním stykem.

U hepatitidy typu A se budete několik měsíců léčit a držet přísnou dietu. Hepatitida B může zanechat trvalé následky. Očkování proti žloutence tento problém vyřeší. Je možné provést to jednotlivě nebo si vybrat kombinovanou očkovací látku, která chrání proti oběma typům.

Fránová: Dostanete první očkovací dávku, za měsíc je druhá a za pět měsíců třetí.

Při očkování proti typu B mají výhodu děti.

Fránová: Od loňského roku bylo zařazeno do pravidelného očkovacího kalendáře našich dětí. Jsou očkováni kojenci, děti dvanáctileté a všechny další dorůstající ročníky.

Proti žloutence se můžete nechat očkovat u svého lékaře a i na hygienických stanicích. Zdravotní pojišťovny je nehradí, ale můžete ušetřit v rámci akce "třetí zdarma", která probíhá do konce května. První dvě dávky si zaplatíte a třetí je zadarmo. Jedna dávka pro dospělou osobu stojí kolem 1400, pro dítě kolem 1100 korun. Ceny se liší podle lokality a ordinace.

Fránová: Pokud se člověk pro očkování rozhodne, tak by měl být zdravý, bez akutního infektu a u dětí do 15 let chceme před očkováním potvrzení o jejich zdravotním stavu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu