Očkování širší veřejnosti by mohlo začít koncem února. Strategii chce mít Karlovarský kraj do deseti dnů

Nemocnice v Karlovarském kraji pokračují s očkováním proti koronaviru. Vedení kraje v současné době zjišťuje zájem o očkování klientů domovů pro seniory a plánuje strategii.

Kromě zdravotníků a členů Integrovaného záchranného systému, budou očkovaní i klienti domovů pro seniory. „Dodržujeme v první fázi tu prioritu 1A, což jsou zdravotníci, pracovníci v IZS v bezprostředním kontaktu s nakaženými pacienty, stejně tak sociální pobytové služby. V těchto skupinách nyní situaci mapujeme. Dojde na ně právě v tom příštím týdnu,“ potvrdil krajský zastupitel Josef März zvolený za hnutí Volba pro kraj.

Tato fáze očkování by podle něj měla trvat zhruba do poloviny až konce února. „Bude velmi záležet na počtu vakcín, který nám bude přidělen. Zhruba od poloviny až konce února by měla přijít na řadu širší veřejnost a další zájemci,“ dodal März.

Kraj chce nabídnout očkování i praktickým lékařům, kteří nepatří do první prioritní skupiny. Cílem je, aby praktičtí lékaři byli očkování dříve, než se zapojí do systému vakcinace, a budou očkovat přímo oni v ordinacích, jak se to plánuje v celé republice.

Vakcinační strategie

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek zvolený za STAN diskutoval s hejtmany ostatních krajů o vypracování společné strategie očkování proti novému typu koronaviru. Téma bylo součástí on-line porady a takzvaná vakcinanční strategie patřila mezi nejdůležitější body jednání.

„To hlavní téma bylo Národní vakcinační strategie a její představení. Z té bude vycházet i vakcinační strategie Karlovarského kraje, na které právě intenzivně pracujeme, abychom ji v řádu zhruba deseti dnů mohli představit veřejnosti,“ řekl Kulhánek.

autoři: Monika Červená , Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související