Od neděle funguje nové mýto pro kamiony

2. prosinec 2019
Zprávy

Na českých dálnicích funguje od včerejška nové satelitní mýto pro kamiony. Řada vozů nemá dosud novou palubní jednotku pro placení mýtného. Tu by si podle odhadů mělo vyzvednout ještě asi 250 tisíc řidičů.

V Česku platí od neděle nový systém výběru mýta. Asi 140 tisíc aut v něm ale ještě není přihlášených a řidiči si musí vyzvednout přibližně 250 tisíc palubních jednotek. Jde převážně o vozy zahraničních dopravců. To podle odhadů provozovatele systému i policie může způsobit kolony kamionů na hranicích.

Nový provozovatel systému společnost CzechToll dopředu varoval před možnými kolonami kamionů na hraničních přechodech na vjezdu do republiky. Na dálničním hraničním přechodu Rozvadov byla noc podle zpráv jmenované společnosti a také policie poměrně klidná, parkoviště bylo plné asi ze tří čtvrtin. Dnes během dne sem stále přicházejí řidiči, aby se registrovali nebo už vyzvedli novou palubní jednotku pro placení mýtného.

Jedná se o několikaminutový proces

Začal platit nový mýtný systém pro kamiony

Dopravci se buď registrovali dopředu na internetu, nebo v místech, kterých je více než 200, jsou to benzinové pumpy, pracoviště hospodářské komory, nebo vydavatelé tankovacích karet jako je CCS. Kdo neměl registraci, strávil na místě asi 5 až 15 minut. Řidiči k registraci potřebují technický průkaz a peníze jako vratnou kauci za palubní jednotku.

Nový systém platí od 1. prosince, ale ten připadl na neděli, kdy platí zákaz jízdy kamionů. Test nového mýtného systému tedy nastává právě dnes. Společnost CzechToll předpokládá dnes i zítra a pozítří mírný nárůst kamionů, mohou se tvořit kolony.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio