Od nenávisti k přátelství: takový je skutečný i muzikálový příběh podvodníka a agenta FBI

1. prosinec 2017

Šest let po americké Broadwayi a dříve než druhé světové muzikálové centrum: britský West End. Takto načasovalo českou premiéru muzikálu „Chyť mě, jestli to dokážeš“ plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Skutečný příběh podvodníka pronásledovaného agentem FBI proslavil režisér Steven Spielberg svým filmem nazvaným „Catch Me If You Can“ – do češtiny překládaným jako „Chyť mě, jestli to dokážeš“. V hlavních rolích se blýskli Leonardo di Caprio a Tom Hanks.

Autoři stejnojmenného muzikálu si jako předlohu vybrali právě film a nikoli knihu, která o Frankovi Abagnaleovi jr. vznikla. Proč? „Film měl úspěch po celém světě. Proto po něm sáhli: autorem hudby je Marc Shaiman, texty písní napsal taky on, ještě se Scottem Witmannem. Autorem libreta je Terence McNally. Všichni tři jsou renomovaní broadwayští autoři, stojí třeba za muzikálem Karlík a továrna na čokoládu,“ představuje hlavní tvůrce dramaturg muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla Pavel Bár.

Příběh geniálního a okouzlujícího podvodníka zůstal v hlavních obrysech zachován ve filmu i v muzikálu, byť si umělci vyhrazují občas právo na vlastní kreativitu. „Frank Abagnale jr. už v šestnácti letech falšoval šeky v hodnotě statisíců dolarů, vydával se za pilota aerolinek Pan Am, jedenáct měsíců sloužil jako lékař na pediatrickém oddělení. Stihl toho hodně od 16 do 21 let, než ho FBI dopadla,“ vypráví Bár.

Muzikálový titul „Chyť mě, jestli na to máš“ představí Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Na fotografii Martin Harich (Frank Abagnale jr.), v pozadí Václav Kolář (soudce)

Do role Franka Abagnalea obsadil režisér a umělecký šéf plzeňského souboru muzikálu Lumír Olšovský hostujícího slovenského popového zpěváka Martina Haricha. Je to pro něj první velká divadelní příležitost. „Po měsíci a půl musím říct, že čeština byla to nejtěžší. Věnoval jsem jí víc času, než tancování, zpívání a učení textů. Čeština, čeština, čeština. Byla to dřina. Nechci totiž, aby někdo nerozuměl nebo si myslel, že je ta role ochuzená, protože jsem ze Slovenska,“ vysvětluje Harich.

V roli jeho stíhatele, agenta FBI Carla Hanrattyho, alternují Martin Šefl a hvězda místní činohry Martin Stránský. Ten naposledy hostoval v muzikálech Šakalí léta a Funny Girl. „Ten příběh má velký potenciál, je to hodně silný. Když budu mluvit za sebe, je to strašný: po sedmnácti letech se vracím do muzikálu a zjišťuju, co všechno jsem zapomněl. Mezi hlavou a tělem mám ocelovou desku: mozek vyšle signál a nic se nestane, ruka ani noha se nepohnou,“ směje se Stránský a dodává ke své postavě agenta FBI: „Ten chlap toho podvodníka na začátku bytostně nenávidí. Ale jak po něm roky pase, začne mu být nakonec sympatický a skončí to velkým přátelstvím.“

Autorem výpravy je britský scénograf Dave Benson, který spolupracuje s tamními divadly nebo stanicí BBC. Do Čech se dostal díky návštěvám svého otce, který se sem přestěhoval na důchod. A protože bydlí nedaleko Brna, syn zanedlouho začal jako scénograf spolupracovat s brněnským Městským divadlem nebo Buranteatrem. A teď už i s plzeňským Divadlem J. K. Tyla. „Základem inspirace té scény je kostka. Rychle se střídají scény a to je velká výzva pro mě i pro techniky, které velmi chválím,“ říká Dave Benson.
Datum české premiéry muzikálu „Chyť mě, jestli na to máš“ v překladu Adama Nováka je 2. prosinec 2017.

autor: Petra Kosová
Spustit audio