Od pondělí dojde k dalšímu rozvolňování mimořádných opatření. Dotkne se mimo jiné i některých žáků základních škol

7. květen 2020 07:20

Od pondělí 11. května bude pokračovat další vlna rozvolňování mimořádných opatření. Kromě toho, že se otevřou provozovny nad 2 500 m2 nebo hrady a zámky, začnou opět fungovat kadeřnictví, masážní salony a další podobné provozovny, tak se v neposlední řadě vrátí do lavic také žáci devátých ročníků základních škol.

Například vedení města Plzeň původně plánovalo, že kromě posledních ročníků základních škol, otevře také mateřské školy. To se ale podle radní pro oblast školství Lucie Kantorové nakonec nestane. „Návrat dětí do mateřských škol, které zřizuje město Plzeň, se uskuteční až 25. května. Provoz bude ale omezený tak, aby se hlavně chránilo zdraví dětí a zaměstnanců. Toto rozhodnutí jsme učinili společně se zástupci jednotlivých městských obvodů, takže postup bude jednotný a všechny mateřinky se otevřou ve stejném termínu,“ uvedla Lucie Kantorová.

Tento týden se v Plzni uskutečnily zápisy do mateřských škol. Letos kvůli mimořádným opatřením vše odehrálo on-line bez přítomnosti dětí. Podle Lucie Kantorové vše proběhlo standardně, v tuto chvíli je sběr žádostí uzavřen. Výsledky přijímacího řízení by se rodiče měli dozvědět do 31. května.

Deváťáci, hurá do lavic!

V pondělí se po několikaměsíční domácí přípravě většina žáků 9. tříd základních škol vrátí do lavic. Výuka bude probíhat po skupinách v počtu maximálně 15 osob. Pokud je zachovaný dvoumetrový rozestup, nemusí mít žáci ani pedagogové při vyučování ve třídě roušky. Nasadit si je ale naopak musí vždy, když dochází k bližšímu kontaktu, například při společné skupinové práci.

Hlavním cílem návratu deváťáků do školy je podle Lucie Kantorové to, aby se dobře připravili na přijímací zkoušky na střední školy: „Vyučování bude probíhat formou konzultací, které budou zpravidla dvakrát až třikrát v týdnu, podle rozhodnutí ředitele dané školy.“

Od pondělí 11. května provoz zahájí také umělecké základní školy, i ty ale pouze se zvláštním režimem, který stanovila metodika vydaná ministerstvem školství. Do konce letošního školního roku už se naopak neobnoví zájmové kroužky.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio