Odboráři Rokycanské nemocnice pokračují ve stávkové pohotovosti

20. březen 2017

V Rokycanské nemocnice zůstávají odboráři i nadále ve stávkové pohotovosti. Tu vyhlásili 1. března kvůli tomu, že desetiprocentního navýšení tarifních mezd se dočkali jen zdravotničtí pracovníci nemocnice. Ostatním zaměstnancům se mzda zvýšila letos jen o dvě procenta.

Předseda odborové organizace nemocnice František Kuneš uvedl, že hlavním důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti bylo právě nenavýšení mzdy nezdravotnickému personálu, což považují za diskriminační. Navíc podle něj ani v minulých letech nemocnice nepřidala svým zaměstnancům tolik, kolik vláda slíbila.

„V loňském roce 2016 dostali pěti procentní přidáno všichni zaměstnanci, ale až od 1. dubna. Tudíž to dělalo 3,9 a ne 5 procent. V roce 2015 dokonce zdravotníci dostali přidáno od června a nezdravotníci až od září,“ doplnil Kuneš.

Krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková už ale dříve řekla, že vládou slíbené desetiprocentní navýšení tarifních mezd se týkalo jen zdravotnického personálu. „Co se týká ostatního personálu v nemocnicích, to jsme ponechali na kompetencích jednotlivých ředitelů, jak těmto zaměstnancům mzdy navýší. Zda jim přidají dvě, pět nebo jim nepřidají vůbec. Oni jsou odpovědní za zajištění těchto služeb tak, aby nebylo ohroženo fungování nemocnice,“ říká Stárková.

Přidat či nepřidat

Stávková pohotovost nemá podle vedení Rokycanské nemocnice žádný vliv na pacienty ani zdravotníky. Nezdravotnický personál tvoří zhruba 70 zaměstnanců. Podle Františka Kuneše může odchod nezdravotnického personálu ale ohrozit chod celé nemocnice. Například v úseku údržby už jeden zaměstnanec dal výpověď, a dva čekají, jak situace dopadne.

První jednání mezi odboráři, vedením nemocnice a zástupci kraje proběhlo 8. března, kde se dohodlo, že nemocnice teď provede přehodnocení, kolik peněz z úhradové vyhlášky zbývá. Pokud bude peněz dostatek, k navýšení platů nezdravotnickým pracovníkům dojde.

Rokycanská nemocnice

„Pakliže přistoupím na požadavek odborářů a dojde k deseti procentnímu navýšení tarifní mzdy nezdravotnických pracovníků, odsaje to všechny peníze, které z vyhlášky byly navýšeny pro tento rok. Nedojde tedy k tomu co bylo proklamováno, že polovina bude na platy a polovina na regeneraci nemocnice a vše padne jen na platy. Potom peníze vyjdou,“ říká ředitelka nemocnice Hana Perková.

Jestli nemocnice zvýší platy nezdravotnickému personálu o zbývajících 8 procent, a jestli to bude zpětně od ledna, oznámí ředitelka Hana Perková na odborové konferenci 29. března. Minimálně do této doby zůstanou odboráři dál ve stávkové pohotovosti.

autor: čer
Spustit audio